Nekad slatkiši, danas Fortnajt: Deca štede pare od užine i za Apple uređaje

Detinjstvo u digitalnom dobu radikalno se razlikuje od načina odrastanja u prošlosti. Umesto napolju, sve više dece provodi vreme u svoja četiri zida, koristeći mobilne uređaje i igrajući video-igre. U skladu sa tim, menja se i način na koji troše džeparac.

Izvor: B92
Podeli
Foto: depositphotos/IuriiSokolov
Foto: depositphotos/IuriiSokolov

Prema istraživanju koje je sprovedeno u Velikoj Britaniji, a čiji bi se rezultati verovatno mogli primeniti i na brojne druge zemlje, deca više svoj džeparac ne troše na bombone i knjige, već novac koji su dobili od roditelja i rodbine najčešće troše u digitalnom svetu, kupujući dodatke u video-igrama.

Istraživanje je nedavno sprovedeno među 24 hiljade dece starosti između 4 i 14 godina i pokazalo je da novac najčešće troše na online platformi za video-igre Roblox i, naravno, planetarno popularnom Fortnajtu koji je besplatan, ali obrće milijarde prodajom različitih dodataka unutar samo video-igre.

Na trećem mestu po potrošnji džeparca nalaze se Lego kockice, nešto što se ipak nije promenilo kako godine prolaze, a tek na 4. mestu su slatkiši i knjige koji su ranije bili na prvom mestu po potrošnji džeparca, prenosi Zimo.

Zanimljivo, u odnosu na prošlu godinu, deca danas uštede više od džeparca koji dobiju (43.5% u odnosu na 38%), a još su zanimljiviji brendovi za koje štede. Pored već spomenutih Robloxa i Lega, deca između 4 i 14 godina već štede za - Apple uređaje.

Što se tiče načina na koji deca zarađuju novac, najčešće je to čišćenjem svojih soba, dok najveći džeparac dobiju kada operu roditeljima automobile. Roditelji ih, takođe, ponekad nagrade i kada su dobri, kao i kada su hrabri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.