Pritisci SAD zbog 5G mreže: Ko je od komšija pod lupom, a ko "u milosti"?

Američki državni sekretar Majk Pompeo boraviće danas u kratkoj poseti Sloveniji, tokom koje će biti potpisana zajednička izjava o bezbednosnim pitanjima u vezi sa 5G mrežom.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Getty Images/Gabriel Kuchta/Stringer
Foto: Getty Images/Gabriel Kuchta/Stringer

Pompeo je juče boravio u Češkoj, prvoj stanici evropske turneje koja ima veliki dnevni red, uključujući i ulogu Kine u izgradnji 5G mreže, a posle Slovenije posetiće Austriju i Poljsku.

Pompeo je u Evropu stigao nakon što je američki predsednik Donald Tramp krajem prošlog meseca najavio smanjenje vojnog prisustva SAD u Nemačkoj.

Prema ranijim navodima slovenačke agencije STA, tekst nacrta deklaracije predviđa bezbednosnu proveru korporacija koje nude 5G tehnologiju, transparentnost njihove vlasničke strukture, da li poštuju pravo intelektualne svojine i zakone u vezi s transparentnošću korporativnog upravljanja.

Slične zajedničke izjave SAD su već potpisale s Poljskom, Rumunijom, Estonijom i Letonijom, a njihov cilj je, pored ostalog, da naglase važnost bezbednih digitalnih mreža na nivou Evropske unije i NATO-a.

Iako se njegovo ime u nacrtu dokumenta direktono ne spominje, navodi STA, cilj izjave verovatno je namera za uvođenje restrikcija kineskom tehnološkom gigantu Huaveju, s obzirom na to da Tramp već duže vreme pokušava da odvrati saveznike od poslova na tom području s Kinom.

Pompeov dolazak u Sloveniju prva je poseta nekog američkog zvaničnika tako visokog ranga nakon niza godina.

Aktuelni slovenački premijer Janez Janša je u vreme dok je bio u opoziciji često optuživao prethodnike da su zanemarili odnose sa SAD i obaveze u NATO-u, jer nisu investirali u vojsku i naoružanje.

Foto: Depositphotos/Tzido
Foto: Depositphotos/Tzido

BiH pod velikim pritiskom

Sarajevski Dnevni avaz, sa druge strane, piše da je Bosna i Hercegovina duže vreme pred velikim političko-tehnološkim izazovom u vezi sa uvođenjem brze 5G internet-mreže, zbog američkog pritiska na evropske države da iz tog procesa isključe opremu Huaveja.

Vašington već duže vreme upozorava, posebno evropske države, uključujući BiH, da pri uvođenju nove 5G mreže "dobavljači ne smeju da budu predmet kontrole stranih vlada bez nezavisnog sudskog nadzora", što direktno isključuje kineske kompanije, navodi list.

Državne telekomunikacione kompanije u BiH već su ušle u veliki posao s kineskom kompanijom Huavej prilikom uvođenja 4G mreže.

Nakon što je sklopljen ugovor "BH Telekoma" sa Kinezima, američka diplomatska predstavništva, prema nezvaničnim informacijama, konstantno traže striktno poštivanje najviših zaštitnih standarda i kada je reč o njihovim komunikacijama, piše Avaz.

Situacija je, ocenjuje se u tekstu, sada i ozbiljnija, jer se još od sredine prošle godine najavljuje uvođenje 5G mreže, a kineska kompanija Huavej se, uz "Erikson Nikola Tesla", već pojavljivala na prezentacijama sa "BH Telekomom".

Tenzije između Vašingtona i Pekinga su sve snažnije, a postoji opasnost da BiH napravi, po oceni Avaza, još jedan korak u pogrešnom pravcu i da se, kako kaže, izloži sigurnosnom riziku bez presedana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.