Ozbiljne pretnje: Tramp uvodi zabranu za kineski TikTok i WeChat za 45 dana

Predsednik SAD Donald Tramp je najavio uvođenje zabrane na američke transakcije s kineskim kompanijama BajtDens, vlasnikom aplikacije TikTok za deljenje video sadržaja, i Tencentom, operatorom aplikacije za razmenu poruka WeChat.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/tangducminh
Foto: Depositphotos/tangducminh

Izvršne naredbe, koje stupaju na snagu za 45 dana, usledile su nakon što je Trampova administracija saopštila ove sedmice da je pojačala napore za eliminisanje „nepouzdanih“ kineskih aplikacija iz američkih digitalnih mreža i nazvala TikTok i WeChat "ozbiljnim pretnjama", prenosi Rojters.

Američki državni sekretar Majk Pompeo je intenzivirao aktivnosti na programu nazvanom "Čista mreža", da bi se, kako kaže, raznim kineskim aplikacijama i kineskim telekomunikacionim kompanijama onemogućio pristup osetljivim informacijama o američkim građanima i preduzećima.

Džejms Luis, stručnjak za tehnologiju u Centru za strateške i međunarodne studije sa sedištem u Vašingtonu, izjavio je da su najavljene izvršne naredbe poklopile Pompeovom izjavom.

"Ovo je raskol u digitalnoj sferi između SAD-a i Kine. Bez ikakve sumnje je da će se Kina osvetiti. Tramp očigledno vrši pritisak na BajtDens da zaključi sporazum o prodaji TikToka", rekao je Luis.

Tramp tvrdi u prvom ukazu da ova aplikacija može da se upotrebi za kampanju dezinformisanja što bi koristilo Komunističkoj partiji Kine, te da SAD "moraju da preduzmu agresivne akcije protiv vlasnika TikTok-a kako bi zaštitile nacionalnu bezbednost".

U drugom navodi da WeChat „automatski beleži ogromne količine podataka svojih korisnika, a to prikupljanje podataka predstavlja pretnju da Komunistička partija Kine pristupi ličnim i privatnim podacima Amerikanaca".

Tramp je ove sedmice izjavio da će podržati prodaju američkog poslovanja TikToka Majkrosoftu ukoliko američka vlada dobije „znatan deo“ od prodajne cene. I pored toga, rekao da će zabraniti taj sevis u SAD-u 15. septembra iako su neki republikanci izrazili zabrinutost zbog političkih posledica zabrane te popularne aplikacije.

TikTok ima 100 miliona korisnika u SAD-u . Mada WeChat nije toliko popularan u zemlji, korišćenje te aplikcije, koja ima preko milijardu korisnika u Kini, široko je rasprostranjeno. Uveliko je koristi kineska dijaspora kao glavnu platformu za komunikaciju sa porodicom i prijateljima, i kao medij za razne druge servise, kao što su igrice i e-trgovina.

Operator WeChat, Tencent, druga je najvrednija kompanija u Kini posle Alibabe sa tržišnom kapitalizacijom od 686 milijardi dolara.

Takođe je najveća kineska kompanija za video igre, a početkom ovog leta je otvorila i studio u Klaiforniji. Akcije Tencenta su pale na berzi u Hong Kongu za gotovo 10 posto nakon Trampove naredbe.

Juan, čiji je kurs osetljiv na kinesko-američke odnose, izgubio je 0,4 odsto vrednosti.

Iz Tencenta i BajteDensa su odbili da daju komentar, navodi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.