Nemci ne praštaju: Traže da EU uvede sankcije Rusiji zbog hakerskog napada

Nemačka vlada je zemljama članicama Evropske unije predložila sankcije protiv Rusije zbog hakerskog napada na Bundestag pre pet godina.

Izvor: Zimo
Podeli
Foto: depositphotos/BeeBright
Foto: depositphotos/BeeBright

Nemačka vlada polazi od toga da je u hakerski napad na IT mrežu Bundestaga u maju 2015. bila umešana jedna osoba iz obaveštajne službe ruske vojske GRU.

Zbog toga je vlada svojim partnerima iz EU predložila uvođenje zajedničkih sankcija protiv Moskve, javlja nemačka agencija dpa, pozivajući se na odgovor koji je poslanični klub stranke "Levica" dobio na upit nemačkoj vladi.

Nemačka vlada je predloge za sankcije protiv Rusije potkrepila obilnim paketom dokaza do kojih su došli istražni organi i podacima obaveštajnih službi, piše u odgovoru Nemačke vlade poslaničkom klubu Levice.

Portparol Evropske unije je rekao kako zemlje članice mogu da podnose predloge za sankcije o kojima se onda mora jednoglasno odlučivati.

Nemačka kancelarka je, svojevremeno, oslanjajući se na rezultate istrage govorila o nečuvenom i skandaloznom slučaju.

Portparol poslaničkog kluba Levice za pitanja EU, Andrej Hunko, smatra da je uvođenje sankcija pogrešan odgovor na ovakve napade. Osim toga, smatra i da bi veza Rusije i hakerskog napada mogla da bude podmetnuta.

Glavno tužilaštvo u Karlsrueu je početkom maja podiglo optužnicu protiv ruskog državljanina Dmitrija Badina, koji se se sumnjiči da je kao pripadnik jedne hakerske organizacije učestvovao u napadu na IT mrežu Bundestaga.

Tom prilikom je, kako se pretpostavlja, velika količina podataka, pre svega elektronske pošte, prebačena na jedan server u inostranstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.