Užasi na odvikavanju od interneta: Zatvarali maloletnike u "male crne kutije"

Nakon što je Kina 2008. proglasila zavisnost od interneta kliničkim poremećajem, u toj zemlji otvoreno je na stotine kampova za odvikavanje mladih od interneta.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos/Vadymvdrobot
Foto: Depositphotos/Vadymvdrobot

S obzirom na to da prema poslednjim podacima više od 850 miliona ljudi u toj zemlji ima pristup internetu, jasno je kako je potencijalan broj onlajn zavisnika velik.

Međutim, iako roditelji decu u kampove šalju kako bi izlečili zavisnost, izgleda da se deo njih u "stvaran svet" vratio sa dodatnim traumama, a jedna devojka pre 6 godina preminula je nakon što su je instruktori u kampu pretukli.

U nekim kampovima se primenjuje vojna disciplina, instruktori su nasilni prema osobama koje su došle da potraže pomoć, a neki čak završe i u samicama, gde provode po desetak dana bez ikakvog kontakta sa drugim ljudima.

Upravo zbog toga, ove nedelje na zatvorske kazne osuđene su četiri osobe koje su radile u jednom od takvih kampova za odvikavanje od interneta.

Zbog držanja dvanaest osoba, od čega je jedanaest njih bilo maloletno, u tzv. "malim crnim kutijama", tj. uskim prostorijama u kojima su dobili samo ćebe i posudicu za obavljanje nužde, osuđeni su na kazne zatvora od 11 meseci do 3 godine, piše CNN a prenosi Zimo.

Osim prisilne izolacije, taj kamp bio je na lošeg glasu još od 2017. zbog optužbi o kažnjavanju mladih zavisnika kako bi se "izgradio njihov moralni karakter".

Kako bi pokušali da spreče stvaranje zavisnosti od interneta, a naročito od video-igara, kineska je vlada tokom godina preduzela neke mere kojima su zabranili preterano igranje. T

Zato su mlađima od 18 godina ograničili vreme koje mogu da provedu igrajući - do 90 minuta dnevno i do 3 sata tokom vikenda, a maloletnicima je zabranjeno igranje online video-igara između 22h i 8h.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.