Građani se opirali i pobedili: Aplikacija za praćenje zaraze ipak nije obavezna

Nemačka vlada objavila je danas "korona aplikaciju", koja bi trebalo da pomogne u brzom otkrivanju lanca zaraze.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: GettyImages/Sean Gallup/Staff
Foto: GettyImages/Sean Gallup/Staff

Aplikaciju građani mogu, kako je saopšteno, skinuti sa programa za skidanje aplikacija "Epl stor" i "Gugl Plej stor". Ako svaki pojedinac bude brzo informisan o mogućoj zarazi svog kontakta može brzo i efikasno delovati i tako zaštititi druge, navodi se u saopštenju nemačke vlade.

Aplikacija je važan doprinos u borbi protiv pandemije koronavirusa, ali ne može da zameni potrebne mere kao što su socijalno distanciranje, higijena i nošenje maski.

Korona aplikacija koristi takozvanu "Bluetooth-Low-Energy" tehnologiju da bi merila odstojanje i vreme kontakta osoba koje imaju instaliran program na svom mobilnom telefonu. Ukoliko jedna osoba, koja koristi aplikaciju, bude pozitivno testirana na koronavirus o tome može dobrovoljno informisati druge korisnike.

Ističe se da se aplikacija koristi isključivo na dobrovoljnoj bazi. Inače, tokom razvoja aplikacije trajala je i oštra diskusija o tome da li ona treba da bude obavezujuća.

Građani Nemačke opirali su se tome jer ne žele da podležu kontroli, smatrajući da je to ukidanje njihovih sloboda. Vlada je od početka tvrdila da je aplikacija važan alat u borbi protiv koronavirusa, ali da neće biti obavezujuća. Aplikaciju će danas detaljno predstaviti ministar zdravlja Jens Špan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.