Nova pretnja dosadašnjem načinu života: Korona ubrzava robotizaciju?

Dok se svet bori sa pandemijom koronavirusa, neki su možda zaboravili na pretnju koju po sadašnji način života predstavlja robotizacija.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: depositphoto/abidal
Foto: depositphoto/abidal

Bilo da je to dobro ili loše, roboti će zameniti značajan deo ljudske radne snage angažovane na određenim poslovima, tvrde analitičari, a pandemija korona virusa ubrzava taj proces, navodi BBC.

"Ljudi obično kažu da žele ljudski element u interakciji, ali je COVID-19 to promenio", kaže futurista Martin Ford, čije se knjige bave načinima na koji će roboti biti integrisani u ekonomiju u narednim decenijama.

Korona virus će promeniti preference potrošača i zaista stvoriti nove mogućnosti za automatizaciju, kaže on.

Zbog pandemije, kompanije različitih veličina proširuju spektar primene robota da bi pospešile društveno distanciranje i smanjile broj zaposlenih koji fizički moraju da budu prisutni na radnim mestima, a roboti se takođe koriste na poslovima koje radnici ne mogu da obavljaju od kuće.

Tako ih, na primer, američki lanac robnih kuća "Volmart" koristi za pranje podova, a neki drugi tipovi robota već se upotrebljavaju u pojedinim bolnicama, restoranima i prodavnicama voća i povrća.

Iako u nekim slučajevima roboti i dalje ne predstavljaju sasvim funkcionalno ili tehnički pouzdano rešenje, očekuje se da bi u skorijoj budućnosti potražnja za njima mogla porasti, budući da će neke mere socijalnog distanciranja možda ostati na snazi i naredne godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.