Svaki drugi građanin EU traži zdravstvene informacije na internetu

Svaki drugi građanin Evropske unije starosti između 17 i 74 godine, tačnije 53 odsto njih, tražio je putem interneta zdravstvene informacije u vezi sa povredama, oboljenjima, ishranom, poboljšanjem zdravlje ili slično u poslednja tri meseca prošle godine, prema podacima evroskog zavoda za statistiku, Evrostata.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: depositphotos, krasyuk
Foto: depositphotos, krasyuk

To je za dva odsto više nego u istom periodu prethodne godine (51%) i za 19 odsto više u odnosu na 2009. godinu (32%), objavljeno je zvaničnom veb sajtu Evrostata.

Udeo stanovnika EU u dobi od 16 do 74 godine, koji su naveli u anketi da za private svrhe traže zdravstvene informacije putem interneta, varirao je 2019.godine među državama članicama Unije.

Najveći udeo je zabeležen u Finskoj, gde je 76 odsto korisnika interneta u poslednja tri meseca pretraživao teme vezane za zdravlje, a slede Holandija (74%), Kipar (69%), Danska (67%) i Nemačka (66%).

Nasuprot tome, najnži udeo beleže Bugarska (30%), Rumunija (31%), Italija (35%), Poljska (47%), Letonija i Slovenija (obe po 48%).

Ipak, tokom poslednje decenije, udeo pojedinaca koji na internet tarže zdravstvene informacije porastao je u svim državama članicama evropskog bloka.

Najveći porast je registrovan na Kipru (+ 53%), a slede Hrvatska (+37%), Češka (+36%) i Grčka (+ 35%), dok su najmanje povećanje imali Luksemburg (+4%), Francuska (+13 %), Italija (+14 %) i Rumunija (+ 15%).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.