WhatsApp i Signal odlaze u prošlost: Menja ih "misteriozna aplikacija za dopisivanje"

Izgleda da će WhatsApp i Signal biti uskoro da budu zamenjeni.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos, AllaSerebrina
Foto: Depositphotos, AllaSerebrina

Pre nekoliko dana pojavila se vest da Komisija EU ne dozvoljava zaposlenima da koriste WhatsApp.

Umesto toga, isistira se na korišćenju društvene mreže Signal za bilo šta u vezi sa poslom. Međutim, čini se da ni Signal nije dovoljno siguran. Pojavile su se informacije da postoji nova "misteriozna aplikacija za sigurno slanje poruka", bez detalja o tome šta je i kako funkcioniše.

Ovu novu tajnu aplikaciju za dopisivanje razvila je Evropska služba za spoljne poslove (EEAS) - grupa političara i državnih službenika koji pomažu u diplomatskim poslovima EU.

Oni koji rade za EEAS uključuju bivše zaposlene u Komisiji, Savetu EU i stranih i diplomatskih službi država članica. Postoji i mreža ambasadorskih delegacija širom sveta. Trenutni visoki predstavnik na čelu EEAS je Španac Đozep Borrelj, piše Forbs.

Označavanje informacija sa "Restricted" prilično je rutinska stvar u ovakvim poslovima. Potrebno je razlikovati ovo od klasifikacije "Secret” i "Top Secret”, jer označava informacije koje bi više bile sramotne, nego štetne.

Iako je WhatsApp postao platforma za razmenu poruka mnogim političarima i državnim službenicima širom sveta, bilo je dovoljno priča o potencijalnim ranjivostima da bi ljude nateralo da usvoje nešto drugo.

Iz EEAS nisu dali nikakve detalje o tehnologiji na kojoj se temelji nova platforma ili o tome gde je ona razvijena, ali kažu da je krenula da se koristi od prošlog septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.