"Upozorite decu": Bizarne igre i izazovi, trend u školama VIDEO

"Upozorite svoju decu i podelite sa roditeljima koje znate. To je sada trend u školama, a dvoje dece je već umrlo zbog toga". Ovo upozorenje širi se društvenim mrežama, a reč je o naizgled bezazlenoj igri školaraca, koja može da dovede do ozbiljnih povreda kičme i glave, nažalost i do fatalnog ishoda. Kako da naučimo decu da prepoznaju opasnost?

Izvor: B92
Podeli
Foto: Printscreen TV Prva
Foto: Printscreen TV Prva

Glasajte u našoj anketi:

ANKETA: Jesu li deca svesna posledica bizarnih igara?

Sagovornici TV Prva komentarisali su video-snimke na kojima se vidi bizarna igra troje dece. Smisao "igde" je da oni stoje jedno pored drugog, da dvoje koji su sa strane skoče malo pre onog ko je u sredini, tako da se pre prizemlje i dok je u vazduhu šutnu mu noge kako bi on pao.

"Za ovakve stvari ne treba ni koristiti reč igra, pa čak ni bizarna. Za decu reč igra znači neko zadovoljstvo, relaksirana aktivnost, nešto u čemu oni uživaju. Problem je u tome što oni nemaju svest o posledicama", rekla je Biljana Lajović, specijalista školske psihologije, gostujući u "Jutru" na TV Prva.

Prof. dr Branko Đurović, neurohirurg rekao je da prilikom tih padova može da dođe do preloma lobanje i "stvaranja krvne kolekcije između lobanje i tvrde moždane opne".

"Krvna kolekcija unutar lobanjske šupljine koju mi zovemo epiduralni hematom može da vrši pritisak na najvitalniji deo mozga koji mi zovemo stablo i može da dođe do smrtog ishoda", rekao je Đurović te dodao da zbog ovakvih "igara" deca mogu da ostanu invalidi.

Pogledajte u videu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.