"O štetnom zračenju se mnogo više priča, nego što je problem"

Uskoro će 5G mreža da postane svakodnevni deo našeg života. Kada tačno stiže u Srbiju? Da li je opasna i šta nam tačno donosi?

Izvor: B92
Podeli
Foto: depositphotos, jamesteohart
Foto: depositphotos, jamesteohart

"Najveća prednost 5G mreža je što se uvodi jedan novi način korišćenja telekomunikacija. Dolazimo do novih servisa, gde ćemo naš život da stavimo u njihove ruke" kaže za B92 Aleksandar Nešković, šef katedre za telekomunikaciju na ETF u Beogradu.

Kako on smatra, koristićemo vozila bez vozača i volana, koja će biti potpuno automatski kontrolisana putem 5G mreža. Osim toga, i ljudsko telo biće podložno boljoj kontroli.

"Otvaraju se čitavi novi segmenti koji setiču kontrole našeg zdravlja. Predviđen je čitav niz senzora koji će biti instalirani na telu i u telu, sa kojima će se u hodu pratiti stanje organizma“ rekao je Nešković za naš sajt.

Da li je 5G mreža stvarno štetna po zdravlje?

"Naravno, ljudi kad ne znaju, onda se raznorazne priče razvijaju. Vi ni dan-danas nemate jasnu korelaciju sa bolestima koje se dešavaju. Čini mi se da se o štetnim zračenjima mnogo više priča, nego što ima problema", rekao je prof. Nešković na 5G talks panelu u ICT Hub-u.

Kako kaže, obično je veći problem što komšija prima naknadu, što bazna stanica ružno izgleda, neko se plaši zbog kablova, a ne od samih antena i slično.

Pravednije društvo uz novu tehnologiju

Kako je to etičnost značajan deo 5G mreže, objašnjava nam Natali Delić, konsultant za inovacije i jedan od inicijatora ovog panela, zajedno sa Natašom Kažić.

"Kroz tehnologiju, 5G mreža mogla bi da omogući pravedno društvo, odnosno da servisi budu dostupni osobama koje imaju neki invaliditet, ili starijim osobama", rekla je Delićeva za B92.

Ona smatra, da bi to mogao da bude način da se ljudima ukaže pomoć na vreme, uz pomoć mnogih senzora i umreženih sistema.

Uskoro podela licenci operaterima

Država je do sada odradila dosta pripremnih aktivnosti za aukciju 5G spektra, ali postoje još neka pitanja koja moraju da se regulišu kako bi operateri dobili sigurnost.

Konkurs za deljenje 5G licenci od strane države trebalo bi da očekujemo krajem ove ili početkom sledeće godine, smatra Nešković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.