"Zavisnost od video-igara biće sve veća u narednim godinama" VIDEO

Četiri dana je jedna devojčica od 17 i po godina danju spavala, a noću sa drugaricom igrala igrice i gledala filmove na mobilnom telefonu. Ovo je rezultiralo konvulzivnim napadom, podaci su iz beogradske Hitne pomoći.

Izvor: B92
Podeli
Foto: GettyImages, Tomohiro Ohsumi
Foto: GettyImages, Tomohiro Ohsumi

"Problem je veći nego što se čini. Iako video-igrice postoje već relativno dugo, ovaj stepen, ova količina i ovaj broj video-igara koji se danas prezentuje je iz dana u dan sve veći. Utisak je da ovo što se sada dešava će se odraziti tek u narednim godinama", kaže za Prvu TV Dr Aleksandar Vujošević, psihijatar Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti.

"Opasnost je posebno velika, naročito kada se radi o deci i mladim ljudima kojima nije još došlo ni do formiranja svih struktura u mozgu, koje utiču na razne stvari. Veoma često imamo danas decu kojima je jedna od prvih igračaka neka video-igrica ili igra na telefonu, laptopu ili nečemu sličnom", dodaje dr Vujošević.

Kako on navodi, opasno je jer ni sami roditelji, a ni deca, ne znaju gde je ta granica. Zavisnički potencijal video-igrica po nekim istraživanjima je gotovo isti kao kod heroina.

"Formiranje adikcije ide veoma brzo. Imamo nemogućnost kontrole, kada deca obećaju roditeljima da neće više igrati igrice i onda ne mogu to da ispune. Ne zato što neće, već zato što ne mogu", navodi Vujošević.

Igranje video-igrica, koje ne možemo isključiti, mora se ograničiti. Roditelji bi trebalo da razgovaraju sa decom i objasne im zašto je to tako, kaže doktor.

Više o tome u video-prilogu:

Preporuke gejmera i psihologa

Kada je pravo vreme da roditelji reaguju?

"Verujem da ovo nije usamljen slučaj, znam za dosta slučajeva fotosenzitivne epilepsije izazvane video-igrama", kaže Ana Busarac, psiholog.

"U uzrastu od osam do 18 godina, igranje video-igara u roku od dva sata je preporuka koju je dala Američka zdravstvena organizacija", dodala je Busarac u emisiji 150 minuta.

Kako ona tvrdi, do osme godine postoji roditelji moraju da imaju veću kontrolu, a ovde je već došlo do propusta u organizovanju sopstvenog vremena, jer devojčica ima 14 godina.

"Poenta priče je organizovati slobodno vreme. Problem je veliki jer su roditelji prepušteni sami sebi, škola je prestala da bude vaspitna ustanova i ostala je samo obrazovna", kaže Srđan Mojsić, gejmer i direktor takmičenja Games Con.

Mojsić je takođe dodao i kako je važno pitanje ne samo koliko se igra, već i šta, jer nisu sve igre iste.

Njihovo gostovanje možete pogledati u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.