Huawei proizveo novi model telefona bez delova američkih proizvođača

Nakon što je Amerika stavila na crnu listu kompaniju Huawei, mnogi se pitaju može li kineski tehno gigant da proizvodi pametne uređaje bez delova iz ove zemlje.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos/nemanjazotovic
Foto: Depositphotos/nemanjazotovic

Odgovor na to je novi Mate 30 koga je Huawei uspeo da proizvede u potpunosti bez američkih delova. Naime, analiza UBS-a i Fomalhaut Techno Solutions kaže da novoproizvedeni Huawei-jev Mate 30 uopšte ne sadrži delove američkih proizvođača. Čini se da je Huawei pronašao neameričke dobavljače za nekoliko kritičnih komponenti.

Na primer, sada koristi audio pojačivače iz holandskog NXP-a, a ne "Cirrusa Logiaca", oslanjajući se u potpunosti na svoju HiSilicon poluprovodničku diviziju za Wi-Fi i Bluetooth čipove, a ne Broadcom. Huawei je takođe brojne delove američkih proizvođača zamenio japanskom i tajvanskom proizvodnjom.

Ipak, podsećamo na izjavu portparola kineske kompanije: "Huawei ima jasnu sklonost da nastavi da integriše i kupuje komponente od američkih partnera. Ako se to dokaže nemogućim zbog odluke američke vlade, nećemo imati drugog izbora osim da pronađemo alternativnu ponudu iz izvora koji nisu iz SAD-a".

Huawei do sada nije uspeo da se u potpunosti oslobodi američkih dobavljača, iako mu je zabranjeno da posluje sa većinom njih. Kompanija je navela da ima zalihe komponenti u iščekivanju sankcija, a u međuvremenu pokazalo se da su kineski uređaji i dalje zavisni od američkih delova, prenosi klix. Na primer, Mate 30 Pro 5G i dalje koristi čipove kompanije Qualcomm i Texas Instruments.

Tehno analitičari ističu da je Huawei svejedno želeo da iskoristiti američe delove dok u potpunosti ne bude pod sankcijama, ali da je kompanija u potpunosti spremna za proizvodnju vrhunskih pametnih telefona bez američkih dobavljača.

Međutim, ostaje otvoreno pitanje da li će njihovi uređaji nastaviti da se kupuju van Kine. Podsećamo, Huawei Mate 30 predstavljen je krajem septembra ove godine.

Kineski tehno džin kroz tri meseca više neće moći da posluje sa američkim kompanijama, dok je američkim telekom operaterima zabranjeno da kupuju opremu od Huaweija. Svi problemi usledili su nakon tvrdnji SAD-a da bi Kinezi mogli da koriste Huawei za špijunažu, a zbog odnosa tehno kompanije s kineskom vladom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.