Podignuta rampa za Microsoft: Tramp odobrio nastavak saradnje sa Huaweijem

Američko ministarstvo trgovine odobrilo je Microsoftov zahtev za dobijanje licence za trgovinu, kako bi tehnološki gigant iz Redmonda nastavio poslovne veze sa Huaweijem.

Izvor: GSM Arena, PC Press
Podeli
Foto: GettyImages / David Ramos
Foto: GettyImages / David Ramos

Tu vest je agenciji Rojters u petak potvrdio PR Microsofta i pojasnio da softverski gigant sada može da izvozi softver za masovno tržište Huaweiju.

Iako ne postoje dodatna pojašnjenja o tome šta se odnosi na ovu licencu, pretpostavlja se da je Microsoft slobodan da trguje svojim potrošačkim softverskim proizvodima, što je veoma dobrodošao razvoj događaja za Huaweijevu liniju laptop računara Matebook.

Još u julu, američko ministarstvo trgovine otkrilo je nameru da započne izdavanje posebnih trgovinskih dozvola za američke kompanije koje žele da zadrže svoje poslovne veze sa Huaweijem, piše GSM Arena.

Takođe je postalo očigledno da će licence pokrivati samo široko dostupne komponente i softver. Od tada, skoro 300 američkih kompanija se prijavilo za te licence.

Foto: Depositphotos / panama7
Foto: Depositphotos / panama7

Ranije ove nedelje, američko ministarstvo trgovine produžilo je Huaweijevu privremenu opštu licencu za ponovno uspostavljanje poslovnih veza sa američkim kompanijama za komponente koje "ne predstavljaju pretnju po nacionalnu bezbednost SAD-a".

Pored toga, Huawei je takođe dobio dozvolu da obnovi ograničeno poslovanje u sektoru mreže i opreme, zajedno sa naporima u oblasti mobilnih usluga i sajber bezbednosti.Iako je odluka o odobrenju zahteva Microsofta svakako dobrodošao potez, ostaje da se vidi da li će i Google dobiti sličnu trgovinsku dozvolu, prenosi PC Press.

Uostalom, Huaweijev biznis sa pametnim telefonima mnogo je veći od biznisa sa laptopovima. Trenutno je "lopta" u rukama američkog ministarstva za trgovinu, pa ćemo morati da sačekamo i vidimo šta sledi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.