"Okrenut budućnosti": Huawei predstavio HarmonyOS

Od trenutka kada su američke kompanije, po odluci Bele kuće, u maju prestale da sarađuju sa Huaweijem, počele su da kruže priče o operativnom sistemu koji ta kompanija već duže vreme razvija.

Priredio: Miloš B. JovanovićIzvor: B92, Cnet, The Verge, PC Press
Podeli
Foto: Huawei
Foto: Huawei

Pokazalo se da je većina tih glasina bila tačna. Kineski tehnološki gigant je na svojoj Huawei Developer konferenciji (HDC 2019) zvanično predstavio svoj novi operativni sistem - HarmonyOS.

Prema rečima Ričarda Jua, izvršnog direktora Huawei Consumer Business Group-e, HarmonyOS je spreman za pametne telefone, pametne satove, tablete i računare, ali još neko vreme na njima neće biti implementiran. U trenutku kada ta kompanija ne bude više u mogućnosti da koristi Googleov Android, HarmonyOS će biti instaliran na telefone.

U prethodno izdatom saopštenju, Ju je istakao da je HarmonyOS "potpuno drugačiji od Androida i iOS-a", zbog mogućnosti korišćenja na više različitih uređaja.

"Možete da razvijete neku aplikaciju i da je onda koristite na većem broju potpuno različitih uređaja", naveo je on.

Ju je naglasio da će novi operativni sistem "doneti svetu više harmonije", da je "okrenut budućnosti", kao i da će biti mnogo bezbedniji.

Prema njegovim rečima, za prelazak na HarmonyOS biće potrebno samo nekoliko dana.

Operativni sistem će podržavati aplikacije pisane za Android, Linux i u HTML5. HarmonyOS će, po ugledu na Google, biti open source. To znači da će developeri moću da preuzmu HarmonyOS i da ga modifikuju prema svom hardveru, što je recept koji je doveo do uspeha Androida.

Prvi uređaji kod kojih će, krajem ove godine, biti primenjen HarmonyOS biće pametni televizori marke Honor. U naredne tri godine planirano je širenje njegove upotrebe na uređaje u kolima, prenosive pametne uređaje i ostalu potrošačku elektroniku.

Softver će u Kini nositi ime Hongmeng.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.