Teške optužbe na račun Instagrama: "Ne špijuniramo korisnike!"

Instagram - aplikacija za deljenje fotografija, ne špijunira privatne razgovore svojih korisnika da bi im kasnije slala ciljane reklame, izjavio je danas direktor te aplikacije Adam Moseri u intervjuu za američku televizijsku mrežu CBS.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: IgorTishenko / Depositphotos
Foto: IgorTishenko / Depositphotos

"Ne gledamo vaše poruke, ne slušamo vaše razgovore. Bilo bi izuzetno problematično da to radimo. Međutim, svestan sam da će vam biti teško da mi poverujete", rekao je Moseri.

Direktor Instagrama, filijale Facebook-a, odgovorio je na to pitanje novinara pošto su se korisnicima pojavile reklame za određene proizvode koji su pomenuti u njihovim ranijim privatnim razgovorima.

Pitanje poverljivosti podataka korisnika društvenih mreža jedno je od najosetljivijih s kojima se suočava Facebook posle skandala 2018. godine s curenjem podataka koje je preuzela firma Cambridge analytica.

Moseri je skrenuo pažnju i na tehnologiju za pravljenje nameštenih, veoma realističnih video snimke na kojima se nekim poznatim ličnostima mogu staviti u usta izjave koje one nisu nikad dale. On je tu vrstu video snimaka nazvao "duboko lažnima" (deepfake).

Predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi se krajem maja naljutila na Facebook, pošto je ta društvena mreža odbila da povuče namešteni, "duboko lažni" video snimak na kojem izgleda da ona govori kao da je pijana. Moseri je rekao da još ne postoji "politika" protiv takvih video snimaka i dodao da Instagram pokušava da nađe ravnotežu između bezbednosti i slobode izražavanja, što nije uvek lako.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.