Nemačka usvojila najstroži zakon o društvenim mrežama na svetu

Društvene mreže u Nemačkoj suočavaju se sa kaznama koje bi mogle da dostignu i do 50 miliona evra, ukoliko ne uklone "očigledno ilegalan" sadržaj na vreme.

BBC
Podeli
Tanjug / AP Photo/Noah Berger
Tanjug / AP Photo/Noah Berger

Od oktobra, Facebook, YouTube i slične mreže sa više od dva miliona korisnika u Nemačkoj, moraju ukloniti objave koje sadrže govor mržnje i sličan nezakonit sadržaj i to u roku od 24 sata. Sav sadržaj za koji na prvi pogled deluje da nije ne zakonit, mora se preispitati u roku od sedam dana.

Novi zakon, koji je usvojio nemački parlament, najstroži je te vrste u svetu. Kompanije koje ne izvedu što se od njih očekuje, moraće da plate od pet do 50 miliona evra kazne, u zavisnosti od ozbiljnosti prekršaja.

Facebook je u zvaničnom saopštenju izrazio slaganje sa ciljem nemačke vlade da suzbije govor mržnje, ali i neslaganje sa odlukom.

"Mi verujemo da će biti pronađeno najbolje rešenje, kada vlade, civilno društvo i kompanije počnu da rade zajedno i da ovaj zakon, ovakav kakav je sad, ne može popraviti ovaj važan društveni problem".

Nemački parlament usvojio je Netzwerkdurchsetzungsgesetz zakon posle nekoliko meseci odlučivanja i to na poslednjem zasedanju pre letnje pauze.

Tanjug / AP Photo/Markus Schreiber
Tanjug / AP Photo/Markus Schreiber

Zakon neće stupiti na snagu pre nemačkih federalnih izbora, zakazanih za septembar.

Prema mišljenju ministra Heika Masa, iskustvo je pokazalo da bez političkog pritiska, "veliki operatori platformi ne ispunjavaju svoje obaveze" da uklone nezakonit sadržaj. On smatra da zakon možda "ne rešava sve probleme", ali se bavi pitanjme zločina iz mržnje na društvenim mrežama, koji je veliki problem u mnogim zemljama sveta.

Mas, koji je nadgledao donošenje zakona, rekao je da su se takvi zločini na internetu povećali za gotovo 300 procenata u poslednjih nekoliko godina i da "niko ne sme biti iznad zakona".

O sadržaju na internetu u Nemačkoj brinu tri dobrovoljna nezavisna tela. Jedno od njih, koje vodi Eco, nemačo Udruženje za internet kompanija u Kelnu, ima tri pravna stručnjaka koji svakodnevno pregledaju na hiljade pritužbi građana.

Primer, u koji je BBC imao uvid, je video na YouTube mreži pod nazivom "Sieg Heil", što je nacistički pozdrav i fraza koja je nezakonita u Nemačkoj.

Video je lokalnoj policiji prijavljen u Vestfaliji, a internet mreži dan kasnije.

Međutim, stručnjaci strahuju da je zakon "zbrzan" i da je za procenu nekih objava na internetu potrebno mnogo više od 24 sata.

"Treba vremena da se neke stvari provere", kaže Aleksandar Rabe, član borda Eco, koji je konsultovan prilikom sastavljanja zakona.

Kritikuju ga i borci za prava ljudi, jer kako kažu, mnoga verbalna kršenja zakona zavise od konteksta.

Ipak, sličan zakon ne bi trebalo da bude usvojen u ostalim zemljama Evropske unije, jer navodno nije u skladu sa postojećim zakonima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.