Windows 10 Upozorenje: Vaši podaci mogu biti ugroženi ako pređete na Windows 11

Windows 11 će na računare stići kasnije ove godine i doneće mnogo novih funkcija, međutim milioni korisnika bi mogli da imaju problem ukoliko ga instaliraju. Iako je u pitanju najveće ažuriranje kompanije u polednjih šest godina, izazvalo je priličan broj kontroverzi.

Izvor: B92, express.co.uk
Podeli
Foto: fizkes / Shutterstock.com
Foto: fizkes / Shutterstock.com

Kada je Windows 11 prvi put najavljen u junu, Microsoft je rekao da će raditi samo na novijim prenosnim i desktop računarima. To je značilo da su milioni korisnika ostavljeni bez nadogradnje, primorani da kupe novi računar. S obzirom da to nije naišlo na pozitivan odjek u javnosti, Microsoft se na neki način predomislio.

Softverski gigant će ipak dozvoliti ljubiteljima operativnog sistema Windows 10 da instaliraju Windows 11 na starije mašine.

Prema The Verge-u, korisnici operativnog sistema windows 10, uz odgovarajuće znanje, moći će da izvrše čistu instalaciju operativnog sistema Windows 11 direktno na svoje računare. To znači da sve nove funkcije postaju dostupne čak i ako računar koji se koristi nije kompatibilan sa zvaničnim Microsoft programom za nadogradnju na novu verziju operativnog sistema.

Za nestrpljive korisnike, to zvuči kao vest koju su jedva čekali da čuju, međutim čini se da ovaj način instaliranja operativnog sistema Windows 11 dolazi uz začkoljicu, jer je Microsoft sada saopštio da neko ko koristi ovaj metod možda neće dobiti buduća ažuriranja ili bezbednosne zakrpe.

Takva pomisao je prilično zastrašujuća jer bi mogla da ostavi računare sa nedovršenim softverom, otvorenim za napade hakera.

Dakle, iako bi neki mogli biti u iskušenju, najbolji način da nabavite Windows 11 je i dalje putem zvanične opcije nadogradnje u meniju Postavke, a to znači da posedujete već kompatibilan računar.

U postu na svojoj stranici Windows 11 Microsoft kaže: "Ako niste sigurni da li računar ispunjava uslove, možete proveriti kod proizvođača ili, ako vaš uređaj već koristi Windows 10, možete koristiti aplikaciju PC Health Check da biste procenili kompatibilnost."

Podsetimo se šta je potrebno da bi vaš PC radio na Windows 11:

  • Procesor: 1 GHz ili brži sa 2 ili više jezgara 64-bitnog procesora
  • RAM: 4 GB
  • Skladište: 64 GB ili veće
  • TPM: Trusted Platform Module (TPM) version 2.0

Foto: A9 STUDIO / Shutterstock.com
Foto: A9 STUDIO / Shutterstock.com

Očekujte da će se Windows 11 od oktobra polako pojavljivati na računarima, uključujući i niz novih funkcija i nadogradnji, poput novog menija Start, lakog pristupa vidžetima prepunim informacija i poboljšane integracije sa softverom Microsoft Teams. Korisnicima "jedanaestice" takođe će biti lakše da ažuriraju svoje računare zahvaljujući za 40 posto manjim preuzimanjima, a navodno neć novi softver kompanije Microsoft, zahvaljujući boljoj efikasnosti, doneti i poboljšano trajanje baterije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.