Nemačka želi da proizvođači telefona ponude 7 godina bezbednosnih ažuriranja

Čak ni EU trenutno ne traži toliko.

Izvor: B92, Engadget
Podeli
Foto: Bk87 / Shutterstock.com
Foto: Bk87 / Shutterstock.com

Nemačka savezna vlada traži od Evropske unije da zahteva sedam godina bezbednosnih ažuriranja i rezervnih delova za pametne telefone, izveštava C't. To je dve godine duže od nedavnog predloga Komisije i dalo bi ciklus podrške telefonima sličniji računarima.

Nije iznenađujuće što oba predloga proizvođači odbijaju. Grupa za zastupanje industrije DigitalEurope (koja broji Apple, Google i Samsung kao neke od svojih članova) želi da uslov bude samo tri godine bezbednosnih ažuriranja i želi da ograniči rezervne delove na ekrane i baterije umesto na kamere, zvučnike i druge komponente koje su navodno pouzdaniji.

Drugim rečima, DigitalEurope se efikasno zalaže za status quo. Dok Apple obično isporučuje pet godina redovnih ažuriranja funkcija i bezbednosti, mnogi proizvođači Androida zaustavljaju se na tri ili manje. Samsung se 2021. obavezao samo na četiri godine bezbednosnih popravaka. Nešto od toga je diktirano Qualcomm-ovom politikom ažuriranja, ali je jasno da sami brendovi svoj ciklus ažuriranja nerado povećavaju.

Predlog EU je potencijalno na snazi do 2023. godine, ima za cilj da pomogne životnoj sredini tako što će vam omogućiti da duže koristite svoje telefone. Ostali bi zaštićeni i funkcionalni otprilike dvostruko u odnosu na 2,5 do 3,5 godine koliko je to danas.

Međutim, ovo bi takođe možda najznačajnije moglo da bude za jačanje mobilne bezbednosti. Nešto više od 40 procenata Android korisnika koristi 9.0 Pie ili neku raniju verziju, prema StatCounter-ovim podacima o korišćenju telefona iz avgusta 2021. To znači da veliki deo mobilnih korisnika ima uređaje koji su ili prestali da primaju bezbednosna ažuriranja ili će uskoro prestati. Duži periodi podrške softveru mogli bi da spreče napadače da ciljaju na stare telefone koji trenutno najranjivi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.