Android "popravlja" avionski režim rada: Nema više gašenja bežičnih slušalica

Vaš avion se upravo sprema da poleti i stjuardesa vas (poslednji put) opominje da isključite sve elektronske uređaje. Nemajući kud, uključujete avionski režim na svom telefonu i... muzika u vašim bežičnim slušalicama prestaje da svira. Šta se desilo?

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija/Foto: Observer/depositphotos
Ilustracija/Foto: Observer/depositphotos

Jednostavno, avionski režim (Airplane mode) je isključio Bluetooth radio na vašem telefonu i sada vaše slušalice, barem dok avion ne poleti, ne služe ničemu.

Srećom, Google se sprema da promeni način rada avionskog režima na Androidu 11 kojim će olakšati slušanje muzike na letovima. Njegovi inženjeri, naime, rade na "kontekstualnom režimu rada Bluetootha u avionu".

Prema njemu, Android neće isključiti Bluetooth automatski kada je avionski režim uključen i Bluetooth se u jednoj od sledećih situacija - povezan je Bluetooth A2DP ili Bluetooth slušni aparat.

Bluetooth A2DP je protokol koji bežične slušalice i drugi Bluetooth uređaji koriste za povezivanje sa vašim pametnim telefonom. Gledajući da li je ovaj protokol aktivan, Android pametni telefoni u budućnosti bi mogli automatski da otkriju da li slušate muziku i, u tom slučaju, ne isključe ga.

Možda još važnije je da, ako imate oštećenje sluha, nećete izgubiti funkcionalnost uređaja ni u jednom trenutku tokom leta, piše AndroidCentral.

Nejasno je kada će novi avionski režim stići na Android pametne telefone, ali najverovatnije će to biti sa sledećom verzijom Androida - 11.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.