Provodite previše vremena na telefonu? Ove aplikacije rešavaju taj problem

Da li, možda, provodite previše vremena zureći u svoj telefon? Ti minuti provedenih listajući fidove društvenih medija i ostvarujući nove rekorde u igricama lako se nagomilaju i pre nego što to shvatite izgubićete sate i sate nedeljno koje biste gotovo sigurno mogli i produktivnije da potrošite.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos/Belish
Foto: Depositphotos/Belish

Zbog toga, Gizmodo predlaže nekoliko aplikacija koje bi mogle da vam pomognu da postignete ravnotežu.

Flipd

Flipd za Android i iOS blokira ono što bi vas moglo ometati pa možete da zaključate aplikacije koje ne želite da koristite neko vreme, pratite svoju produktivnost i fokus i tekmičite se sa prijateljima i porodicom u tome ko je najbolji u izbegavanju distrakcija. Vremenom ćete videti i kroz statistike koliko ste "uštedeli" i koliko dana ste uspeli da zadržite svoje dobre navike.

Forest

Ako vam je potrebna dodatna motivacija da ostavite telefon na miru, možda bi vam u tome pomoglo uzgajanje digitalne šum? To je ono što dobijate sa Forestom za Android i iOS - kada odložite telefon, stabla počinju da rastu i ako možete da se oduprete iskušenju da ponovo uzmete uređaj pre nego što to bude trebalo, bićete nagrađeni šumom koja odaje počast vašoj posvećenosti.

Space

Space za Android i iOS nadilazi jednostavno isključivanje aplikacija i donosi personalizovanije iskustvo. Može vam dati savete o promeni navika na pametnom telefonu (na osnovu stvarnog istraživanja) i pokušati da otkrijete zašto previše vremena provodite na svom telefonu. Da li je u pitanju dosada? Da li ste previše zauzeti? Nešto treće? Pored ovih karakteristika postoje i uobičajeni alati za zaključavanje telefona tokom određenih perioda i praćenje vašeg ukupnog napretka. Aplikacija omogućava i režim fokusiranja koji zapravo blokira obaveštenja iz drugih aplikacija.

Freedom

Za sveobuhvatniju uslugu blokiranja distrakcija koja radi na svim vašim uređajima, razmislite o aplikaciji Freedom. Loša strana je što se plaća nakon isteka besplatne probne verzije, ali bi to sve moglo bi se isplati s obzirom na to koliko uređaja podržava i koliko detaljnu kontrolu vam daje. Freedom vam dozvoljava da stavite ograničenja na određene aplikacije, pa čak i na određene veb lokacije na koje ne želite da trošite mnogo vremena (ili uopšte). Imate mogućnost zakazivanja vremena kada vam treba povećanje produktivnosti ili pokretanja sesija manuelno. Ako ne želite da odaberete pojedinačne aplikacije, možete da koristite jednu od prethodno podešenih lista.

Moment

Čist izgled i jednostavan pristup Momenta imaju za cilj da vas podstaknu ka mantri "manje telefona, više života". Aplikacija ne preteruje sa "digitalnim detoksom", već vas umesto toga nežno vodi ka boljim navikama. Proces započinje tako što ćete biti svesni koliko vremena trošite na svoj pametni telefon i mobilne aplikacije koje "usisavaju" većinu vaše pažnje. Aplikacija vas, takođe, podstiče da slušate pesmu do kraja, da stvorite prostor bez ometanja u svom domu, provedete sat vremena čitajući knjigu i tako dalje. Ako tražite kombinaciju između blokatora distrakcije i životnog trenera, aplikacija Moment možda ima ono što vam treba.

Digital Wellbeing

Treba pomenuti i standardne opcije koje su sada ugrađene u Android i iOS. Na Androidu postoji Digital Wellbeing koji pokriva sve, od ograničavanja koliko minuta možete da otvorite Snapchat i Instagram dnevno, do određivanja koliko obaveštenja dobijate iz svake od vaših aplikacija. To je i otrežnjujući rezime upotrebe vašeg pametnog telefona i alat koji će vam pomoći da to popravite. Ako želite, možete da postavite dnevna ograničenja za pojedinačne aplikacije, a takođe je i nedavno uveden režim fokusiranja koji samo blokira obaveštenja iz odabranih aplikacija kada imate nešto važnije da uradite. Funkcija Wind Down dizajnirana je tako da se pripremite za krevet. U određeno vreme ona će ekran vašeg telefona potamneti, uključiti funkciju noćnog svetla i staviti telefon u režim bez ometanja.

Screen Time

Apple je uveo Screen Time za iOS, sličan aplikaciji Digital Wellbeing. Otvorite alat i možete početi sa analizom navika na vašem pametnom telefonu - koliko vremena trošite na svoj iPhone, koliko puta ga podižete u toku dana i koje aplikacije šalju najviše obaveštenja. Zatim možete ići dalje i određivati vremenske limite za aplikacije koje želite da ograničite. Kao i kod Androida, postoji i alatka za pripremanje za krevet - zove se Downtime i može se koristiti za deaktiviranje određenih aplikacija za koje znate da ne bi trebalo da ih koristite kasno u noć.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.