Dok čekate da Android 10 stigne i na vaš telefon: 10 najboljih novih funkcija i ispravki

Najnovija verzija operativnog sistema Android, nazvana Android 10, počela je polako da stiže na telefone. Novi Android donosi nekoliko interesantnih promena koje bi korisnicima trebalo da omoguće još bolje iskustvo.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos/LDProd
Foto: Depositphotos/LDProd

Kao i kod prethodnih verzija Androida, postoje neke nove funkcije i ispravke koje možda nisu odmah očigledne pa ih čak možete i propustiti ako ne znate šta tačno da tražite. To bi bila šteta, jer su neke od ovih novih funkcija prilično korisne.

Upravo zbog toga predstavljamo vam listu 10 najboljih novih funkcija na koje treba paziti kada dobijete ažuriranje, a koju je sastavio Business Insider.

10. Smart Reply vam daje korisne prečice do aplikacija koje mogu biti relevantne za obaveštenja

9. Nove "svajp" kontrole

Za povratak na prethodni korak u Androidu 10, moraćete da prevučete prstom desno sa leve ivice ekrana umesto da pritisnete dugme za povratak koje je godinama bilo osnovni deo Android OS-a. Možete i prevući prstom nalevo ili nadesno na dnu ekrana da biste prelistali nedavno otvorene aplikacije. Da biste se vratili na početnu stranicu, samo prevucite prstom odozdo.

8. Live Caption dodaje tekst uz vaše video zapise, kao i podcaste i audio poruke, bez potrebe za internet vezom

7. Nova aplikacija Sound Amplifier može da pojača zvuk koji želite da čujete i filtrira pozadinski šum. IPak, radi samo sa žičanim slušalicama.

6. Fotografije se mogu sačuvati u HEIF formatu, što znači da zauzimaju manje prostora i izgledaju jednako dobro kao stari JPEG format.

5. Privatnost postaje lakša na Androidu 10

Privatnost dobija svoje zasebno mesto u podešavanjima za Android 10, gde će se sva podešavanja privatnosti poput dozvola za aplikacije, aktivnosti naloga i ličnih podataka naći na jednom mestu. To je veliko poboljšanje postavki privatnosti u odnosu na Android 9, gde su podešavanja privatnosti raspoređena kroz različita podešavanja.

4. Dobijate veću kontrolu nad tim koje aplikacije dobijaju dozvolu za pristup podacima o vašoj lokaciji

Pomoću Android 10 možete da prilagodite način na koji aplikacije na vašem telefonu pristupaju podacima o vašoj lokaciji: stalno, samo kada koristite aplikaciju ili nikad. A Android 10 će vas čak podsetiti ako ste aplikacijama dali stalni pristup svojoj lokaciji, u slučaju da odlučite da želite to da promenite.

3. Telefoni će dobijati bezbednosne ispravke za Android 10 kao ažuriranje aplikacija u Google Play prodavnici, što će omogućiti brže i lakše instaliranje

2. Sa novim "Fokusom modom" možete privremeno da pauzirate aplikacije koje bi vas mogle da vas ometaju dok pokušavate da radite nešto drugo

1. Android 10 ima opciju za sistemski tamni režim koji je prijatniji za oči i štedljiviji za vašu bateriju

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.