Naredni korak u evoluciji mobilnog plaćanja – Google Pay

Google Pay plaćanja Mastercard karticama pružaju dodatnu sigurnost, zahvaljujući tehnologiji tokenizacije.

Podeli
Foto: Promo / Mastercard
Foto: Promo / Mastercard

Zahtevi savremenog vremena, a samim tim i savremenog potrošača, podstakli su kreiranje rešenja za jednostavnije upravljanje finansijama. Paralelno sa odmicanjem od keša, raste upotreba platnih kartica, bankarskih aplikacija a od pre par godina, i korišćenje mobilnih novčanika, kao praktičnog, sigurnog i intuitivnog načina da obavljate plaćanja koristeći svoj mobilni telefon.

Najnovije rešenje u ovom domenu je Google Pay, koji je nedavno došao i na tržište Srbije, a koji je dostupan korisnicima Mastercard kartica OTP Banke, ProCredit banke i Banke Poštanska štedionica.

Kako se plaća mobilnim telefonom?

Princip mobilnih plaćanja je zapravo isti kao i kada beskontaktno plaćate platnom karticom jer je u pitanju ista, NFC tehnologija prenosa podataka.

Kod mobilnih plaćanja, takođe plaćate karticom, ili bolje rečeno – zamenskom, virtuelnom verzijom svoje prave kartice koja se u vašem telefonu nalazi.

Kreiranje zamenske kartice, odnosno tokena, je jedan od sigurnosnih mehanizama koji se koriste kod mobilnih plaćanja, a glavna prednost je u tome da se pravi podaci nikada ne razmenjuju u toku transakcije.

Foto: Promo / Mastercard
Foto: Promo / Mastercard

Zašto tokenizacija?

Sistem tokenizacije smanjuje mogućnost za potencijalne zloupotrebe time što smanjuje izloženost podataka. Tokeni predstavljaju jedinstven niz cifara, koji se formiraju pri svakoj transakciji i ne mogu da se koriste na drugom mestu.

Zbog svoje jedinstvenosti i dinamičnosti, čak i ukoliko bi ih neko presreo, tokeni ne bi mogli da se iskoriste na drugom uređaju ili servisu. Kada koristite svoj mobilni uređaj za kupovinu, sa prodavcem zapravo koristite taj token a ne pravi broj svoje platne kartice.

Sem tokenizacije, postoje i druge mere zaštite, kao što su verifikacija sa bankom prilikom dodavanja kartice u mobilni novčanik, otključavanje telefona za potvrdu transakcije veće od 4.000 dinara, mogućnost deaktiviranja usluge putem Google podešavanja u slučaju gubitka uređaja i tako dalje.

Tu su i biometrijske bezbednosne metode, kao što su skeniranje otiska prsta ili crta lica. Ovo se obavlja pomoću skenera koji ima najveći broj savremenih telefona, bezbedno je i potpuno je komforna jer od korisnika ne zahteva unošenje pinova i lozinki.

Mastercard i Google Pay mobilna plaćanja moguće je obaviti svuda gde su omogućena beskontaktna plaćanja, tako da korisnici mogu da plaćaju mobilnim telefonom koji inače nose sa sobom, čime se korisničko iskustvo pojednostavljuje i ubrzava.