Mali vremeplov gejminga u Srbiji: 15 godina igre i zabave

Zavirite u prvih 15 godina gejminga na ovim prostorima iz ugla kompanije GameS.

Podeli
Foto: LightField Studios / Shutterstock.com
Foto: LightField Studios / Shutterstock.com

2007. godina deluje tako blizu samo ako se ne gleda iz perspektive napretka tehnologije i, shodno tome, igračke platforme. Primera radi, u iščekivanju iPhone-ove četrnaeste iteracije, zanimljivo je podsetiti se da je prvi Apple smart phone sa touch ekranom predstavljen na letnjoj konferenciji upravo pre 15 godina. Iste godine je predstavljen i prvi bežični punjač za telefone u projektu brenda WildCharger, kao i prvi Sony Bravia LCD televizori, sa prvom punom HD slikom u većem framerate-u od prethodno rasprostranjenih plazmi. Iz današnje tehničke perspektive, prepotopsko doba.

Pristupačni gejming je, sa druge strane, imao kasniji start u tehnološkom razvitku, ali je sa prvim modelima najpoznatije PlayStation 2 konzole samo par godina pre toga na velika vrata ušao u domove i u Srbiji – ili igraonice, ko se još njih seća. U istom tom periodu, jedan trio entuzijasta, Branko Dangubić, Saša Ljubisavljević i Branko Zorić, je na vreme osetio kuda će se ove tendencije kretati i tokom večeri druženja uz gitaru i poneku igru u društvu se rodila ideja – šta ako bi gejmeri imali svoje prvo pravo okupljalište koje nije pod obavezno Sony klub, internet centar, nečija dnevna soba ili PC igraonica?

21. avgusta iste godine, prva tabla sa imenom "GameS" je okačena iznad ulaza lokala u Dečanskoj ulici. San pomenutog tria je začet sa idejom "gde je kupovina zabava". Tako je Srbija doživela i svoje prvo iskustvo prave svetske “ponoćne premijere” igara, poput "World of Warcraft – Burning Cruisade" koja je dočekana u retko razdraganim redovima u radnji i rasprodata u roku od svega par sati. Prateći rast kompetitivnog PC gaminga, GameS u svoju ponudu uvrstava i najpopularnije e-sports gejming komponente poznatih brendova poput HyperX, SteelSeries, Razer i Logitech.

Igre, konzole, e-sports oprema, šta je to što bi jedan prosečan ljubitelj igara još mogao da poželi? GameS je prvih par godina proveo ne samo u prodajama najnovijih gejming hitova, već i osluškujući želje i interese svojih kupaca, pa su se na policama osim kolekcionarskih izdanja i reizdanja klasika našle i majice, kao prvi znak čitavog bloka sadašnje ponude, u vidu merch-a, od majica, šolja i lampi sa motivima omiljenih igara, sve do školske opreme namenjene novoj generaciji entuzijasta, neretko deci prvih posetilaca radnje u Dečanskoj. Od franšize Lord of the Rings i motivima epskih borbi ili omiljenih likova, preko Harry Potter, Pokemon i Disney sitnica koje čine svakodnevicu jednog prosečnog "štrebera", pa sve do MARVEL i DC heroja, jednostavnije rečeno, da niko ne zatraži išta "od igle do lokomotive", a da GameS ne može da obezbedi.

Kako su godine prolazile i internet prelazio sa naših fiksnih telefona na mobilne, tako se javila i nova glad publike za stvarima koje su do tada samo viđali "tamo negde". Prve modernije društvene igre su počele sa prevodom i distribucijom u Srbiji, a do svog 15. rođendana GameS se ustoličio i sa neprevedenim ekskluzivnim uvozima društvenih igara nekoliko najtraženijih Kickstarter indie projekata, pa su silne ekspanzije "Eksplozivnih mačića", kao i veliki broj iteracija stonih escape room "Exit The Game" našli svoj put do gejming večeri u društvu.

Kao jedno od vodećih imena u prodaji PlayStation, XBOX i Nintendo konzola i igara, GameS-ov tim je imao prilike da započne putovanja i bliže se upozna sa tim kako se to radi "tamo negde". A sa putovanja su se vratili sa jednim pojačanjem – kolekcionarskim figurama. Od skupocenih detaljnih statua omiljenih Star Wars i Transformers likova, preko akcionih figura najpoznatijih Naruto, DragonBall Z i One Piece heroja, pa sve do izuzetno traženih Funko POP! kolekcija.

Sa ulaskom u digitalnu eru i u igrama, uz široku ponudu konzola 9. generacije, GameS ne pokazuje brigu jer svoj rođendan slavi osim u društvu igračkih klasika, fantastičnih periferija, širokom lepezom društvenih igara, mercha i figura, između ostalog i sa začetkom distribucije zapadnog stripa, mangi i knjiga. Da se do punoletstva odraste i sa novim kolekcijama omiljene razbibrige u pauzama gejminga.

A do tada, dočekuju zimu donoseći nam najnovije PlayStation hitove kao što je God of War: Ragnarok, i nova lica starih poznanika poput NBA 2K23 i FIFA 23.

Srećnih prvih 15 godina u susret još 15 – gde je kupovina zabava.