Kupovina softvera preko interneta: da li ste stvarno dobili to što ste platili?

Internet kupovina doživljava veliki procvat, čemu doprinose i aktuelne prilike. Kod kuće je najudobnije, a još ako pred sobom imate bogat izbor proizvoda i usluga koji su dostupni na samo par klikova, ne čudi što je ova vrsta kupovine toliko popularna.

Podeli
Foto: Promo
Foto: Promo

Ali svaki internet kupac se sigurno već sreo sa dilemom da li stvarno može da veruje određenom internet prodavcu? Da li će stvarno dobiti ono što mu se obećava? Da li je cena previše dobra da bi bila istinita? To važi i kada preko interneta kupujemo softvere koje preuzimamo na svoj računar.

Osnovna karakteristika internet kupovine je da ne omogućava uvek detaljnu proveru onoga što kupujemo, kao što to možemo da uradimo u fizičkoj prodavnici. Bilo je nešto lakše kada smo softvere češće kupovali na CD-ovima, DVD-ovima ili USB memorijama. Kod trgovca u kraju koga smo poznavali i verovali mu, na prodajnom mestu smo mogli da uzmemo u ruke originalno pakovanje i potražimo dokaze da je u pitanju original.

Međutim, kod kupovine softvera preko interneta koje preuzimamo na svoj računar, to nije uvek tako jednostavno. Zato je sasvim na mestu biti oprezan ako privlačna ponuda na internetu krije falsifikovan, ukraden ili softver bez odgovarajuće licence.

66% evropskih potrošača je naišlo na probleme prilikom korišćenja softvera nabavljenog iz sumnjivih izvora.*

5 saveta za bezbedniju internet kupovinu softvera

Naravno, to ne znači da je kupovina sofvera preko interneta loša odluka, ali treba uzeti u obzir nekoliko mera opreznosti:

1. Izaberite ovlašćenog internet trgovca kome verujete ili kupujte direktno u internet prodavnicama, kao što je Microsoft Store.

2. Proverite internet trgovca na stranicama kao što je Kontaktirajte nas ili O nama. Ukoliko na tim stranicama ne nađete podatke za kontakt, to često znači da falsifikatori softvera kriju svoju lokaciju i ne žele da otkriju identitet svoje kompanije.

3. Izbegavajte internet stranice za aukcije.

4. Koristite bezbedan način plaćanja. Nemojte plaćati gotovinom ili trenutnim prenosom novca.

5. Sačuvajte stranice sa porudžbinom, imejlove, račune i fakture koje se odnose na kupovinu softvera. Sačuvani dokumenti će vam možda biti potrebni za vraćanje softvera ako posumnjate da je falsifikat.

Posebno upozorenje: kupovina licencnog ključa

Prilikom traženja najjeftinije opcije za kupovinu Microsoft softvera preko interneta ponekad možete da naiđete i na ponude za licencne ključeve. Te ponude obično obuhvataju izuzetno privlačne cene ključeva koji će vam otključati najnovije Windows ili Office verzije, a (nepoznati) prodavci - često iz dalekih zemalja – obećavaju vam da će sve biti u redu.

Previše dobro da bi bilo istina? Možda. Sa izuzetkom (fizičkih) kartica sa ključem proizvoda koje se prodaju zajedno sa potvrdom o originalu, Microsoft ne prodaje ključeve kao samostalne proizvode. Ti ključevi mogu biti ukradeni i falsifikovani.

Kakve su posledice? Ako kupite ukraden ili falsifikovan softverski ključ i pokušate da aktivirate Windows ili Office, može se desiti da aktivacija ne uspe jer se taj ključ već koristi na nekom drugom računaru. Microsoft će kasnije morati da blokira njegovo korišćenje kad primi obaveštenje da je ključ ukraden. Ključ za proizvod nije licenca, što znači da samo nabavljanje ključa za softver ne podrazumeva pravo na korišćenje programa. Ključ samo omogućava korisniku koji je obezbedio i pravo da koristi softver (licencu) da ga aktivira i koristi. Funkcija ključa je stoga veoma slična ključu stana. Omogućava da se uđe u stan, ali ne podrazumeva vlasništvo i pravo da se uđe. Neki provajderi su ovoga svesni pa u svojim ponudama navode – obično „sitnim slovima” – da oni samo prodaju ključ i obezbeđuju link za preuzimanje, ali ne i Microsoft licencu.

Skupa škola

Međutim, može se dogoditi da problemi sa aktivacijom operativnog sistema ili Office programa budu vaša najmanja briga. Prodaja neoriginalnog softvera je povezana i sa delovanjem kriminalnih udruženja koja vam virusima i trojancima mogu otežati korišćenje personalnih računara - i život.

Agencija za istraživanja IDC* je utvrdila da svaka treća piratska kopija PC softvera prouzrokuje zaražavanje štetnim softverima kao što su neželjeni programi za oglašavanje, programi za krađu lozinki i korisničkih detalja, programi koji beleže korišćenje tastature ili čak omogućava kriminalcima da preuzmu kontrole nad vašim računarom.

Otklanjanje problema zbog zaraženog softvera zahteva vreme, a često i novac: IDC je takođe izračunao da evropski potrošači troše u proseku 10 sati na otklanjanje problema u svakom pojedinačnom slučaju zaraženog softvera.

Prijavite falsifikovane proizvode

Više saveta kako prepoznati da li je vaš Microsoft softver i hardver pravi je dostupno na sajtu How to Tell. Pročitajte, proverite i kupujte bez straha.

* Causes and Costs of Security Threats from Pirated Software in Europe 2017, IDC

Izvor: Nakup programske opreme prek spleta: ste res dobili, karste plačali?

Tagovi: originalni softver, piraterija