Nemačka širom otvara vrata IT radnicima sa Balkana

Zbog velikog deficita radne snage, Nemačka usvojila zakon koji će radnicima iz zemalja van EU značajno olakšati dobijanje posla. Posebno traženi IT stručnjaci.

Izvor: PR
Podeli
Foto: Promo
Foto: Promo

Najveća evropska ekonomija suočava sa sa pravom nestašicom radnika. Procenjuje se da u ovom trenutku Nemačkoj nedostaje preko 1.200.000 srednje i visokokvalifikovanih stručnjaka, od čega čak 55.000 u IT sektoru.

Upravo je zbog toga nemački Bundestag usvojio zakon koji stupa na snagu od 1. januara 2020. godine i omogućava lakše doseljavanje stručne radne snage iz zemalja van EU. To znači da će procedura za dobijanje radne dozvole za sve one koji traže posao iz Srbije i regiona biti znatno pojednostavljena i olakšana.

IT stručnjaci među najtraženijim (i najplaćenijim)

Digitalizacija celokupne industrije izazvala je potrebu za novim stručnim profilima i kadrovima, pa je u Nemačkoj posebna potražnja za stranim radnicima u IT sektoru. Prema istraživanju Nemačke digitalne asocijacije (Bitkom) procenjuje se da ukupan broj IT stručnjaka koji Nemačkoj nedostaje u ovom trenutku iznosi oko 55.000 i da će dodatno rasti u budućnosti.

To potvrđuje i lista 10 najtraženijih poslova iz svih oblasti na kojoj prvo mesto zauzimaju zanimanja softver developer i programer, a četvrto dele IT konsultant i IT analitičar.

U Nemačkoj se nadaju da će, pored novog zakona i dobre plate, i kvalitetni uslovi koji se nude u ovom sektoru privući IT stručnjake sa Balkana. Naime, kao junior programer u Nemačkoj možete zarađivati 44.000 evra godišnje, dok programeri sa nekoliko godina iskustva zarađuju i 60.000 evra, što je od 2 do 5 puta više nego što možete zaraditi u našoj zemlji.

Naši radnici izjednačeni sa nemačkim

Zahvaljujući novom zakonu, radnici iz zemalja koje nisu članice Evropske unije sada do posla u Nemačkoj dolaze mnogo jednostavnije i lakše. Uz poziv poslodavca i određene kvalifikacije, nema prepreke za zasnivanje radnog odnosa.

Ono što je posebno dobra vest za naše radnike jeste da nemački poslodavac neće morati da dokazuje da nije uspeo da pronađe adekvatan kadar u Nemačkoj.

To praktično znači da pri traženju posla naši ljudi imaju ista prava kao i nemački građani.

Još jedna olakšavajuća okolnost jeste da po novom zakonu naši IT stručnjaci mogu doći u Nemačku i pre nego što pronađu posao. Naime, svakome sa određenim kvalifikacijama omogućeno je da boravi u Nemačkoj šest meseci kako bi pronašao posao iz svoje struke.

Sve više IT radnika sa naših prostora odlazi u Nemačku

Posebno dobra vest za IT-jevce iz Srbije jeste da im je za pronalaženje posla dovoljno osnovno poznavanje nemačkog i dobro znanje engleskog jezika. Naime, nemački poslodavci ne nalaze dovoljan broj IT radnika u Nemačkoj, pa su u stalnoj potrazi za kvalitetnim stručnjacima iz našeg regiona.

● Nemačka aktivno traži kvalifikovane stručnjake sa zapadnog Balkana, a posebno su traženi kompjuterski stručnjaci, ističe Karsten Klejn, predsednik upravnog odbora ZAV-a, Međunarodnog centra za zapošljavanje.

Ovo potvrđuje i Vuk Ninić, menadžer ITAcademy, koji ističe da se zbog dobrih uslova sve više polaznika odlučuje da karijeru nastavi upravo u Nemačkoj.

● Visoka plata, odlični uslovi života, mogućnost napredovanja i usavršavanja glavni su razlozi zbog čega se naši stručnjaci sve češće odlučuju da svoju karijeru razvijaju u Nemačkoj. Nemački poslodavci veoma cene naše ljude i u stalnoj su potrazi za novim radnicima.

Baš zbog toga smo na ITAcademy, pored najkompletnije obuke za savladavanje najtraženijih IT veština, ponudili i besplatne fakultativne kurseve nemačkog i engleskog jezika kako bismo svoje polaznike opremili svim znanjima koja im omogućavaju da lako dođu do posla u inostranstvu, kao i da sarađuju sa stranim klijentima.

Foto: Promo
Foto: Promo

Do IT posla u Nemačkoj možete doći za manje od godinu dana

Novi nemački zakon stupa na snagu od 1. januara 2020. godine, a sve one koji žele da svoju IT karijeru izgrade van granica naše zemlje ohrabriće i činjenica da je primenjiva IT znanja i veštine, kao i znanje stranog jezika, moguće usvojiti za 12 meseci kvalitetnog školovanja.

Naime, u Srbiji ITAcademy već godinama svojim polaznicima omogućava da, pored IT znanja, usavrše i znanje stranih jezika i tako započnu uspešnu karijeru u inostranstvu.

Zahvaljujući najaktuelnijim IT programima, usklađenim sa potrebama tržišta i svetskim standardima, kao i kvalitetu predavačkog kadra, primeni najnovije tehnologije i softvera u nastavi, i jedinstvenoj metodologiji za brzo sticanje najviše stručnosti, ITAcademy polaznici već nakon godinu dana mogu da započnu uspešnu IT karijeru, ali i da nauče nemački ili engleski jezik.

Do znanja i zvanja na ITAcademy moguće je doći tradicionalnim ili školovanjem na daljinu, a imaju istu težinu kao da ste ih stekli u jakim centrima Evrope ili SAD, pa tako polaznici ove ustanove već godinama unazad sa uspehom dolaze do odlično plaćenih programerskih, dizajnerskih i ostalih IT poslova u Srbiji i inostranstvu.

Posetite sajtITAcademy i otkrijte kako da započnete svoju IT karijeru!