Ovih 6 osobina poseduju najbolji JavaScript programeri

JavaScript važi za jedan od najmoćnijih i najprimenljivijih programskih jezika. Milioni interaktivnih web stranica i aplikacija (među kojima je i ova na kojoj ste trenutno) koriste upravo ovu tehnologiju. Zbog toga su stručnjaci koji vladaju JavaScript jezikom veoma traženi i među najplaćenijim ljudima u IT industriji.

Izvor: PR
Podeli
Foto: Promo
Foto: Promo

Ukoliko vas zanima karijera u frontend programiranju, pravo je vreme da razmislite o ovoj tehnologiji. Evo šta je potrebno da biste bili dobar JavaScript frontend developer.

1. Sposobnost kodiranja u različitim radnim okruženjima

Za programere koji rade sa JavaScriptom na raspolaganju je nekoliko radnih okruženja i alata koji ne samo da olakšavaju posao već i povećavaju produktivnost. Kako biste bili tražen i dobro plaćen stručnjak za JavaScript, potrebno je da dobro poznajete Angular, React, Ember, Knockout, Backbone, kao i da baratate alatima kao što su JSON, jQuery, Handlebars i mnogi drugi.

Naravno, ono što će vas učiniti zaista sjajnim developerom za ovaj programski jezik nije samo poznavanje frameworkova i alata već sposobnost da pomoću njih stvorite dinamičan i interaktivan web dizajn.

2. Poštovanje mobile first principa

Najbolji frontend JavaScript dizajneri koriste responsive pristup. Šta to znači? Jednostavno, aplikacije se prvo kreiraju za mobilnu verzuju, a potom se razvijaju za bogatija okruženja, kao što su desktop računari. Ovakav pristup temelji se na mobile first principu i danas je neizostavan za sve koji se bave kreiranjem sajtova i aplikacija.

3. Poštovanje standarda u kodiranju

I najinventivniji stručnjak za JavaScript programiranje mora da bude pedantan. To znači da je u stanju da istovremeno primenjuje kreativan pristup u rešavanju problema, ali i da poštuje opšta pravila kodiranja: da piše unit tests, prati QA standarde i formatira kod na pravi način. Dobar JavaScript programer ne gubi vreme razmišljajući gde da stavi zagradu, on to jednostavno zna.

4. Strast

Jednostavno je: da biste bili dobri u nečemu, potrebno je da posedujete strast. Isto važi i kada je JavaScript programiranje u pitanju. Tehničko savršenstvo i znanje neće vam pomoći da budete sjajan programer ako ne osećate strast prema onome što radite i ne trudite se da kreirate najbolji proizvod koji će zadovoljiti korisnike. Za dobre JavaScript developere programiranje nije samo posao već način života.

5. Spremnost na učenje

IT je dinamična sredina sa brzim razvojem u kojoj tehnologije zastarevaju prilično brzo. Zato, ukoliko želite da stalno budete na vrhu kao JavaScript programer, morate biti spremni na stalno učenje i usavršavanje. To podrazumeva da redovno pratite vesti iz industrije, pohađate tradicionalne i online kurseve, posećujete konferencije i seminare. Sve ovo daće vam priliku da najnovija dostignuća implementirate u svoj rad i tako budete korak ispred drugih.

6. Komunikacija

Bez obzira na to da li radi kao frilenser ili u timu, dobar JavaScript developer mora da ima razvijenu sposobnost komunikacije. Jednostavno, on mora da bude sposoban da sasluša klijenta ili kolegu, kao i da im jasno prenese svoje ideje. Takođe, bitno je da ume da pomogne drugima da se izbore sa stresom koji kratki rokovi često proizvode. Napokon, JavaScript programer sa razvijenim komunikacijskim veštinama je neko ko ume da podučava druge i ko nesebično deli svoje znanje kako bi čitav tim napredovao. Stoga, ukoliko želite da budete među najplaćenijim JavaScript stručnjacima, razvijajte svoje komunikacijske veštine.

Foto: Promo
Foto: Promo

Neke od ovih osobina tiču se tehničke strane poznavanja rada u JavaScript tehnologiji, dok su druge transverzalne i mogu se primeniti u različitim okruženjima. Ono što im je zajedničko jeste to što ćete, ukoliko usvojite svaku od njih, biti veoma tražen i dobro plaćen JavaScript developer.

Stoga, počnite na vreme da radite na njima kako biste ih što pre usvojili.

JavaScript možete savladati za samo 12 meseci

Ukoliko želite da kreirate moderne, zanimljive i interaktivne sajtove i aplikacije, da imate dobro plaćen posao koji možete obavljati iz kancelarije ili od kuće, odnosno ukoliko vas zanima karijera JavaScript programera, znanja i veštine neophodne za to moguće je usvojiti za manje od godinu dana dobrog školovanja.

U zavisnosti od svojih obaveza i afiniteta, možete se odlučiti za online ili tradicionalnu nastavu i uz iskusne predavače i rad na realnim projektima usvojićete neophodna znanja i dobiti prilku da steknete neki od međunarodnih sertifikata.

Zakorači u interaktivni svet JavaScript programiranja!