Mini računar koji može sve sada štiti i od malvera

Raspberry Pi mini računar je sada istreniran da detektuje malver koji aktivno napada korisnike.

Izvor: B92, Neowin
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Pi Malware Detection sistem se oslanja na elektromagnetne talase, koje emituje računar potencijalne žrtve, kako bi detektovao malicioznu aktivnost.

Istraživači sajber bezbednosti tvrde da je sistem ostvario preciznost od čak 99,82 procenta tokom testiranja.

Tim sa IRISA instituta je zajedničkim snagama kreirao jedinstveno rešenje za otkrivanje malvera. Prema navodima, Malware Detection System ne presreće nikakav softver niti istražuje pakete podataka koji ulaze ili izlaze iz računara. Umesto toga Raspberry Pi procenjuje, sa iznenađujuće visokom stopom preciznosti, aktuelne aktivnosti malvera tako što analizira elektromagnetne talase.

Kako bi razvili sistem za detektovanje malvera, istraživači su povezali Raspberry Pi na osciloskop i sondu H-polja, kako bi se detektovale promene u elektromagnetnom polju.

Jednostavno rečeno, istraživači su istrenirali Raspberry Pi da prepoznaje abnormalne obrasce elektromagnetnih talasa koje emituju računari kada ih napadne malver.

Najveća prednost Raspberry Pi Malware Detection sistema je to što je u pitanju sistem za eksterni nadzor, što znači da korisnici ne moraju da instaliraju nikakav softver na potencijalno ciljanim uređajima.

Istraživači najavljuju još više testova i finog podešavanja sistema, kako bi on bio spreman da stalno detektuje novi malver.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.