1. Citira covek Miroljuba Petrovica, bravo ;) Smesno je u sta se ova tzv. tehnoloska revolucija pretvorila...
    (Analiticar, 4. mart 2020 14:56)

    # Link komentara

  2. Frekvencijski opsezi u kojima će raditi 5G (700mhz, 3.6ghz, 26ghz, 36ghz Itd.) obuhvataju frekvencije koje su i do sada korišćene u telekomunikacijama, ali će sada, zbog promene tehnologije, njihova namena biti preimenovana. Dakle, brojni uređaji elektronskih komunikacija već godinama rade na frekvencijama na kojima će raditi 5G mreža i do sada to nije smetalo ni pticama, ni pčelama, ni građanima.
    (braka, 23. februar 2020 13:42)

    # Link komentara

  3. Nema tu problema za ljudsko zdravlje, problem je u nečem sasvim drugom, i to ogroman: u kontroli i diktaturi države tehnoloških crony megakorporacija u dilu s njom koki će "internet of things", to jest nasilno nametanje pod raznim izgovorima, od "udobmosti" do onog najperfidnojeg i majzloupotrebljivanijeg, "bezbednosti", povezivanja svega i svačega što ljudima realno uopšte ne treba, ali uskoro neće imati iznor, sve da bi neprijatelji slonode i pljačkaši imali informacije o svemu što radite.
    (EU Citizen, 21. februar 2020 09:19

    Živiš na Zapadu, (tako si se deklarisao, a ja ti verujem:) ) svestan si valjda da smo svi mi samo robovi, sa perfidno stvorenim prividom slobode, koji su kreirali "vladari iz senke". Zapamti, njihova tvorevina je sve što postoji u političkom i ekonomskom smislu(kuhinja "melting pot" bućkuriša) , pa i komunizam koji toliko mrziš kao i ja, uostalom. To je surova činjenica, i hajmo da se ne ložomo više na to ko je kriv, a ko krivlji, pošto su "kreatori" svega, vrlo dobro znali, šta i zašto rade.
    (Smuleco, 22. februar 2020 10:41)

    # Link komentara

  4. Zao mi je ovog naseg profesora .Nista ne zna.Bavio sam se uticajem ovih ffekvencija od 5g mob mreza na telo civeka Uzasno kr stetno.Ali pare su cudo kao uvek!
    (ivke@gmail.com, 22. februar 2020 09:55)

    # Link komentara

  5. Oooo da moj prijatelju, 5G ce se uvesti u Srbiji i brze nego sto ti to mislis :)
    Telenor je vec sklopio ugovor sa Huaweijem za instaliranje 5G stanica i rutera po stanovima kojima za sad zele da pokriju "samo" Beograd, Novi Sad, Nis, Kragujevac i Suboticu. Instaliranje je uveliko u toku a planirano pustanje mreze u rad je u avgustu cini mi se...

    A sto bi presao na 5G? Pa vidi, isto kao i sto smo svi presli sa 3G na 4G a niko nas nije ni pitao - jednostavno, kad za dve godine budes menjao telefon neces moci ni kupiti telefon koji nema 5G podrsku. Niko nece nikoga da TERA da predje na 5G, jednostavno, svi ce telefoni biti na 5G i to je to.

    Prelazak ce biti dosta sporiji nego prelazak sa 3G na 4G posto treba vise stanica i vise rutera po fakticki svakom semaforu, lampi, zgradi, uglu zgrade...

    Ali da je 5G tu, TU JE! I da treba da zahvalimo kinezima, TREBA! Da se zapad pitao tek bi sad poceli da testiramo u realnim uslovima...dosao Huawei i pokazao im svima kako se pravi 5G...dosli kineski telefoni i svi sad vec imaju 5G. A zapad? Zapad uvodi sankcije posto mjau mjau mjau spijunirace nas Kinezi i to nam ne odgovara, a do sad smo spijunirali mi...mislim nismo spijunirali...ali da smo hteli mogli bi...mislim mi to i radimo...mislim MAGA!
    (za omegu, 22. februar 2020 02:18)

    # Link komentara

  6. (VP, 21. februar 2020 09:09)

    Imao sam priliku da putujem kolima sa istoka na zapad SAD. Pre toga sam bio ubeđen da imamo stereotipe o Amerima poput toga da su debili i da jedu lošu hranu. Nakon putovanja sam došao do zaključka da nisu stereotipi.
    (a Jug pun rasista, 21. februar 2020 13:11)

    # Link komentara

  7. Nema tu problema za ljudsko zdravlje, problem je u nečem sasvim drugom, i to ogroman: u kontroli i diktaturi države tehnoloških crony megakorporacija u dilu s njom koki će "internet of things", to jest nasilno nametanje pod raznim izgovorima, od "udobmosti" do onog najperfidnojeg i majzloupotrebljivanijeg, "bezbednosti", povezivanja svega i svačega što ljudima realno uopšte ne treba, ali uskoro neće imati iznor, sve da bi neprijatelji slonode i pljačkaši imali informacije o svemu što radite.
    (EU Citizen, 21. februar 2020 09:19)

    # Link komentara

  8. Kada zapucaju sa objasnjavanjem tehnologije.... te kola bez vozaca, te cipovi, te brzine.... hoce ali za 30god....
    Sustinski u prvih 10 godina 5g nista osim brzine interneta nece doneti. Kola da bi bila bez vozaca i da to ima smisla bi trebala SVA na svetu da budu... kombinacija ljidi i ovo je goravarijanta.
    U ozviljnim industrijama masine i dan danas komuniciraju preko serijskih i paralelnih portova. Senzori za avione su i dan danas neki stari 30godina....
    (Ogoljena_Istina, 21. februar 2020 09:11)

    # Link komentara

  9. Kad je Kina lider u razvoju neke tehnologije a ne Amerika onda odjednom šteti. Videćete i sami, čim Ameri ovladaju ovom tehnologijom neće biti ikakvog pitanja oko štetnosti 5g mreže
    (Oki, 20. februar 2020 23:00)

    Ovo može da izjavi samo čovek koji iz svog sela nikada nije izašao. Skoro sve tehnologije oko zaštite životne sredine dolaze iz Amerike, zemlja sa, najmanje pušača po glavi stanovnika. Ako mislite da jedu isključivo đubre od hrane, varate se, to đubre izvoze onima koji se lože na te otrove (mi recimo) a u civilizovanim zemljama samo, sirotinja ždere ovu hranu.
    (VP, 21. februar 2020 09:09)

    # Link komentara

  10. (braka, 20. februar 2020 22:16)

    Čekaj bre,ovo je čista dezinformacija. Razne generacije mreža ne koriste istu frekvenciju. Recimo 4G koristi frekvenciju od 2 do 8 GHz, dok će 5G mreža u Evropi bar biti negde okolo 26GHz,iako je opseg zapravo dosta veliki za 5G mrežu,i trebalo bi da bude od 30 do 300GHz (4G mreža naprimer je ispod 8GHz. Takođe šta znači,citiram: "Ruter za WiFi radi na većoj frekvenciji od ovih mreža, kao i od planirane 5G frekvencije koje će se najviše koristiti?"
    Ruteri za Wi-Fi uglavnom koriste 2 frekvencije (2.4GHz i 5GHz) što je trenutno u opsegu 4G mreže. Imaju tu 802.11 sistemi (a,b,g,n,ac,ad,ah,af,ax) od kojih 802.11ad koristi do čak 60GHz,ali u kućni wifi ruteri uglavnom koriste 802.11a i 802.11b koji koriste 2.4GHz i 5GHz.
    Ja definitivno nisam od onih koji misle da je 5g mreža štetna,možda sam glup,možda naivan,ali sam prilično siguran da 5g mreža neće raditi na istim frekvencijama kao 4G,koja opet ne radi na frekvenciji 3g itd.
    (Legend, 21. februar 2020 09:01)

    # Link komentara

  11. A sta kaze Miroljub Petrovic?
    (tatamata, 21. februar 2020 08:56)

    # Link komentara

  12. "Predviđen je čitav niz senzora koji će biti instalirani na telu i u telu."
    Jel on to priča o ljudima ili robotima? Instaliranje čega? U telo?
    (Robot Zdravko, 21. februar 2020 08:43)

    # Link komentara

  13. Koliko znam nece da zraci vise od 4G samo se prelazi na brzu, bolju mrezu.
    (Alien, 21. februar 2020 08:27)

    # Link komentara

  14. Neka gospoda Nešković i Delić na sebi dokažu da 5G mreža nije štetna. Neka instaliraju antene u svojims stanovima pa ako se posle deset godina ne razbole od teške bolesti, znači da su govorili istinu.
    (Luka, 21. februar 2020 08:26)

    # Link komentara

  15. 5G radi u mikrotalasnom području, to je ono što koristi mikrotalasna rerna kad voda provri za minut. Naravno, tu je voda na 20cm od izvora zračenja, ali 5G stanice moraju biti gušće raspoređene od ranijih, tj biće nam malo bliže od istih... Pošto profesor ETF zna sve o dejstvu zračenja na ljude, možemo mu samo verovati, pa zračenje nije jonizujuće! Mi smo neobrazovani i glupi, pa ne znamo da jonizujuće zračenje dovodi do promena u dnk gotovo trenutno, a mikrotalasno koje deluje godinama to sigurno neće učiniti. Svaka čast Profesore, da li znate da se tako branio i olovo u benzinu kao bezopasno, iako je bilo jedan od glavnih razloga propasti Rimskog carstva?
    (Duca, 21. februar 2020 08:02)

    # Link komentara

  16. Велика могућност злоупотребе, чини ми се
    (Деки неки, 21. februar 2020 05:27)

    # Link komentara

  17. Da je ovo kojim slucajem americka tehnologija ne bi se uopste pricalo o zracenju i kako je stetno.
    (Washington, 21. februar 2020 04:19)

    # Link komentara

  18. Pomislio bi čovek, čitajući ovaj članak,da će koliko sutra sva ova tehnologija biti široko rasprostranjena. Trebaće par desetina godina pre nego ova tehnologija doživi neki značajniji udeo u svakodnevnom životu. Ne samo što jje nemoguća primena u tehničkim smislu, nego što će milioni ljudi ostati bez posla, a moraju i hoće da žive. Tako da sve Ovo neće ići ni brzo ni lako.
    (Miloš Radunović, 21. februar 2020 03:19)

    # Link komentara

  19. Sami 5g telefoni neće doživeti toliki bum bar kod nas u Srbiji ,što će se odraziti da provajderi poskupe svoje usluge.
    Ličnog sam mišljenja da Srbija ne treba da uvede 5g bar još 5 godina, jer ćemo imati situaciju da imamo signal a nemamo uređaje. Mislim ajmo realno , 4g mi totalno završava sve na 1080p rezoluciji a sigurno neću baciti svoj telefon star 2 godine sa android 10 sistemom (mi a2) , pa bar još 2 godine. Zašto bi kupovao 5g telefon ?
    (Omega, 21. februar 2020 03:13)

    # Link komentara

  20. nijedno ozbiljno istraživanje nisu uradili da provere uticaj 5g mreže na živi svet a hoće da je postavljaju, krajnje amatersko i diletantsko postupanje.
    (Mixxi, 21. februar 2020 00:29)

    # Link komentara

  21. Ne brinite za zracenje, to je manje zlo, mene vise brine ovo gjubre od hrane koje jedemo.
    (salerno, 20. februar 2020 23:59)

    # Link komentara

  22. ako hocete da nebude vestackog el. magnetnog polja kako vi kazete zracenje a zrace samo radioaktivni elementi onda ugasite sve eletrane i zivite i srednjem veku .budala vetra i krivog drveta nikad nece nestati.
    (banacanin, 20. februar 2020 23:33)

    # Link komentara

  23. Nemam mobilni telefon, nemam automobil i ne treba mi 5G za nivo usluga koje koristim.
    Jeste - za coveka je zdravije da celi zivot provede u bolnickoj postelji pod budnim okom lekara, ali cim prestanemo da budemo deca, preuzimamo sami odgovornist za sebe!
    Necu niko da kontrolise moje zdravlje i svaki moj pokret!
    To se zove sloboda i privatnost!
    (Ivan, 20. februar 2020 23:05)

    # Link komentara

  24. Kad je Kina lider u razvoju neke tehnologije a ne Amerika onda odjednom šteti. Videćete i sami, čim Ameri ovladaju ovom tehnologijom neće biti ikakvog pitanja oko štetnosti 5g mreže
    (Oki, 20. februar 2020 23:00)

    # Link komentara

  25. Ja pomislio ovaj doktor medicine ili biologije. Otkad elektronci na ETFu rade ispitivanja na ljudima?
    (srpska nauka, 20. februar 2020 22:43)

    # Link komentara

  26. 5G mreža radi na istim frekvencijama kao i 2G, 3G i 4G. Ruter za WiFi radi na većoj frekvenciji od ovih mreža, kao i od planirane 5G frekvencije koje će se najviše koristiti?
    Sada mobilni telefon nije bezbedan za zdravlje dece mladje od 12 godina, jer prema SZO gustina dečije lobanje ne može da zadrži uticaj elektromagnetnog zračenja na njihov nedovljno razvijen mozak.
    Inace elektromagnetno zracenje nije jonizirajuce i ne utiče na DNK, ali ako je frekvencija dovoljno visoka onda je talasna duzina manja, i ako se dovede na prosečnu veličinu ljudske ćelije onda može da utiče na nju. Srećom, ili možda ipak znanjem, te frekvencije se ne koriste.
    (braka, 20. februar 2020 22:16)

    # Link komentara

  27. Profesore niste doktor da mozete da komentarisete od uticaju 5g mreze na zdravlje coveka i samog eko sistema.
    A o tome da na telu imamo gedgete koji nas kontrolisu putem 5g mreze ne bih komentarisao.
    (Digitalizacija i transcedentnost, 20. februar 2020 22:07)

    # Link komentara

  28. Budi pametan, idi u pećinu.
    (klokan, 20. februar 2020 21:55)

    # Link komentara

  29. Bukvalno sve na kugli zemaljskoj i u čitavom svemiru zrači, emitira elektromagnetske valove raznih valnih duljina, od još malo zračenja nam se neće ništa desiti!
    (Bruder Jakob, 20. februar 2020 21:35)

    # Link komentara

  30. 5G leči sidu, rak, glad i korona virus. Neki čak idu dotle da ciljano uništava samo komarce zaražene malarijom, dok recimo na pčele utiče blagotvorno. One koje skupljaju polen u polju dejstva 5G talasa daju med koji je do 20% zdraviji od običnog!
    (SARKAZAM, 20. februar 2020 20:55)

    # Link komentara