1. Moj telefon, tj. njegova baterija "drži" i po više od nedelju dana. Jedini uslov za to je da mi je telefon isključen.
    (Najjednostavnije, 24. februar 2020 16:42)

    # Link komentara

  2. Kakve to veze ima sa iPhone i po čemu bi zbog toga bio izuzetan? Ja još uvek koristim isti Sony M4 od pre 5 godi ...

    Sony ima najnapredniji i najstabilniji modul za punjenje od svih telefona.
    Ne proizvodi Sony samo najrasprostranjenije senzore kamera na svetu već i najbolje module za punjenje na svetu, koje potom većinom Foxconn stavlja na matične ploče gotovo svih proizvođača mobilnih telefona pa tako i na pola Ajfon i gotovo svih Samsung telefona.
    Naravno Sony za sebe uvek ostavlja najnaprednije module za punjenje i stavlja u svoje telefone i to im je najbitnija stavka (bezbednosti uređaja) a ne senzor kamere i čipset . Zato i gube konstantno tržište svojih mobilnih telefona ali na drugoj strani uzimaju od inovacija i delova za telefone.
    Šta sam hteo da kažem ? Sony ima uvek najnapredniji bezbedonosni modul za punjenje na bilo kom svom telefonu .
    I da nisam nikakav Sony fan (niti nekog reklamiram ) nosim šaomi telefon .
    (Omega, 24. februar 2020 07:53)

    # Link komentara

  3. Trajanje baterije, trajanje ekrana, trajanje konektora za punjenje ... sve je to od potpuno sekundarnog značaja u današnje vreme. Svake 2 godine novi ugovor sa mobilnim operaterom, uzmem šta se može za 1 RSD, i teraj dalje. Tako radim i za privatni i za poslovni telefon.
    Tu i tamo napravim bekap kontakata, bez ikakvog eksternog softvera, čisto iz opcija u samom Androidu, i boli me uvo.
    (PD, 22. februar 2020 20:12)

    # Link komentara

  4. I koja je svrha toga sto radite?!
    (Jeste jeste, 22. februar 2020 08:31)
    Zaboravih, radio modul kad je ugašen zračenje telefona je skoro nepostojeće jer je na vezi na 4.8Ghz WiFi na metre od rutera što znači da je emisija sa WiFi iz telefona mizerno niska.

    Očigledno problem koji imam a ti nisi sposoban da ga shvatiš iz već opisanog već si samo zajedljiv. :/
    (Swedenonline, 22. februar 2020 12:55)

    # Link komentara

  5. Ставим на пуњач напуним некад скроз некад мање,и то је то нема филозфије. Људи су толико опседнути процентом своје батерије на телефону више него дали имају леба да једу.
    (Пера, 22. februar 2020 12:34)

    # Link komentara

  6. Nisam zahtevan korisnik. Baterija mi se u toku dana isprazni do 20-30%, stavim oko 23h na punjač i za 1h je na 100%
    (pada, 22. februar 2020 12:28)

    # Link komentara

  7. Evo blizu 2 ipo godine Iphone X, isti slucaj, nema promene u radu, telefon radi kao prvog dana.
    (kako da ne, 21. februar 2020 23:06)
    I? Kakve to veze ima sa iPhone i po čemu bi zbog toga bio izuzetan? Ja još uvek koristim isti Sony M4 od pre 5 godina, pazim jedino da mi ne ispadne, punim kad stignem ili se setim i služi mi za sve što mi treba. Nikada osim sada nisam imao ama baš nikakvu potrebu da to nekako ističem, niti tvrdim da je najbolji bio ni onda, a pogotovo nije danas. Čak sam onda mislio da sam ga preplatio, ali ipak izgleda (sada) da nisam.
    A ovakvih primera kao što je moj ima za svaki telefon na tržištu, bar od kada se zovu "smartfonovi". Sad zamisli kada bi svi dosađivali sa svojim kao korisnici Apple koji uvek to ističu kao svoje najveće postignuće u životu. Pomalo bolest, zar ne? Kao da kupci Apple proizvoda imaju tu stalnu potrebu da (sebe?) uvere da su birali mudro. Kakav je smisao toga? Hoćeš orden, neko javno priznanje, titulu?
    (Sima, 22. februar 2020 12:21)

    # Link komentara

  8. Нисам сигуран за ово последње.На мом уређају,у оба режима (без и са упаљеним WI-FI ),за исто вријеме,у истим условима,тј без икакве активност на уређају,разлика у потрошњи батерије иде и до 25 %.Свакако боље искључити вајерлес ако вам није потребан.Увијек има апликација које раде у позадини а које се активирају само када је WI-Fi укључен.Ту су и одређена ажурирања а ако немате среће и набасате на неки вирус или сте жртва неког хакера тек онда долази до изражаја потрошња батерије и штета због констатног рада Wi-Fi.
    (Иду дани..., 22. februar 2020 11:27)

    # Link komentara

  9. Telefon sluzi meni, ne ja njemu. Punim ga kad procenim da nece izdrzati do sledece prilike da ga stavim punjac. Jedino nekad uključim Airplane mod da se drastično brze napuni.
    (Ivan Milovanovic, 22. februar 2020 10:59)

    # Link komentara

  10. Dok se puni telefon treba izbegavati korišćenje zahtevnih aplikacija, kao što su igre ili kamera. Takvo korišćenje će jako zagrejati bateriju i to je uništava. Korišćenje manje zahtevnih aplikacija, FB, Insta, Viber itd. neće izazivati dodatno grejanje.
    (Limun, 22. februar 2020 10:09)

    # Link komentara

  11. @Volina
    Koji si ti kralj :D
    (Zverinjak, 22. februar 2020 09:24)

    # Link komentara

  12. Ne usporavaju proizvodjaci punjenje kad se baterija napuni na 80% nego punjenje funkionise na principu spojenih sudova i sto je baterija punija sve se sporije puni.
    (Newmultifail, 21. februar 2020 23:51)
    Ovo je totalna besmislica. I onaj koji ništa ne zna o specifičnosti Li-Ion baterija ostao bi zbunjen kakve veze imaju spojeni sudovi i kako se to "usporava" protok pred izjednačavanje nivoa dva spojena suda?

    Do nivoa napunjenosti otprilike 80% nema velike razlike između načina punjenja Li-Ion ili NiCd (NiMH) baterija jer se pune konstantnom strujom. U opsegu 80-100 Li-Ion baterijom koristi se impulsni režim punjenja jer bi se konstantnom strujom ćelije samo pregrejale i punjenje bi isključila termička zaštita.
    Uz maksimum elastičnog razmišljanja ne mogu da razumem ono o spojenim sudovima čak ni da se baterija telefona puni sa druge baterije (power-bank). Ako već mora analogija sa vodom onda punjenje baterija liči na punjenje sa slavine, stim što i slavina ima svoj maksimalni protok koji bi bio hidraulički ekvivalent snage (maksimalne struje) mrežnog punjača. Zašto bi se pred kraj napunjenosti flaše vodom smanjivao protok iz slavine, ostaće za mene večna misterija.
    Biće pre da ti ne praviš razliku između olovnih i Li-Ion baterija, ali ni to nema veze sa spojenim sudovima nego sa tim da unutrašnja otpornost olovnih ćelija raste sa napunjenošću, pa tako ni konstantnim nominalnim naponom punjača ne mogu da se "prepune" ni pregreju jer se struja srazmerno smanjuja do 0.
    (Joca, 22. februar 2020 08:40)

    # Link komentara

  13. Čim dodjem kući, avionski režim pa uključenje WiFi da bi telefon prešao na VoWiFi režim rada. (Kao VoLTE Ali preko WiFi mreže, ukoliko vaš operator podržava). Pozivi rade, SMS ne. Milina!Baterija kad je radio modul ugašen, ni ne shvata da je telefon upaljen. :)
    (Swedenonline, 21. februar 2020 19:42)
    @Swedeonline
    I koja je svrha toga sto radite?! Cemu je telefon i baterija uopste bitna stavku zivotu necijem pogotovo ako po Vasem nadimku zivite u zemlju gde za dve dnevnice kupite vrhunski novi telefon!???
    Srbija je nesto drugo, ovde morate da promislite sve vise puta i izmerite pre nego presecete, zivot ume da bude jako tezak ako ne vodite dovoljno racuna, tako je i sa telefonima, a u Svedskoj prijatelju treba bas da imas neki problem da radis to sto ti radis.
    (Jeste jeste, 22. februar 2020 08:31)

    # Link komentara

  14. Sve to apsolutno nije bitno, baterja ce svakako tokom godina drzati sve manje i manje a koriscenje i nacin punjenja telefona ima jako mali uticaj na to. I onako se novi telefon uzima po statistikama svake 3 godine tako da stvarno nije bitno. Kada je laptop u pitanju kupi se nova baterja AliExpres je dostupan svima.
    (trt, 22. februar 2020 07:46)

    # Link komentara

  15. Newmultifail, 
    Nije tačno. Softver završava posao. Sada svi brendovi imaju svoj softver t.j. način usporavanja punjenja. To je pokazalo korist u produžetku života baterije. Pošto većina telefona ima garanciju na dve godine, cilj je i bio da se uz svo maltretiranje, baterija dotetura uz minimalni gubitak autonomije.
    (todos, 22. februar 2020 07:08)

    # Link komentara

  16. - Ako se punjenje "ljulja" između 60% i 100%, trajaće duplo duže nego ako se dozvoljava duboko ispražnjavanje do 10%, tj. ako se "ljulja" između 10% i 100%.
    - Ispod 0°C ne bi se trebao puniti.
    - Preko 40°C takođe.
    - Ovo sve isto važi i za litijum jonske baterije za EV.
    (zzz, 22. februar 2020 03:11)

    # Link komentara

  17. Ne postoje nikakvi "brzi punjači" jer automatika punjenja nije u punjaču nego u telefonu, delom i na samoj bateriji. Za svoje potrebe (jer često punim i po nekoliko uređaja) koristim modifikovano pasivno kompjutersko napajanje koje daje i do 20A na 5V grani, pa opet punjenje nije ništa brže nego sa fabričkim punjačem od 1,5-2A. Punjenje većom strujom nije moguće, a punjenje višim naponom je naravno suludo. Punjenje naponom nižim od 5V jednako nije moguće, to i telefon prijavi kao grešku.
    Još tačnije je reći da ne postoje ni "spori punjači" osim ako se ne misli na bofl i falsifikat, na kojima piše svašta, a ponekad ni napon nije stabilnih 5V.
    Telefon nema nikakvu mogućnost da na bilo koji način upravlja punjačem. Neki kompjuteri i laptopovi da, ali i tada preko trećeg pina samo uključuju napajanje iz stendbaj režima, bez regulacije punjača. Teoretski bi bilo moguće da telefon i punjač komuniciraju preko data pinova USB porta, ali uz najbolju volju ne mogu da vidim nekakvu svrhu takvog komplikovanja. Izgleda da ne vide ni proizvođači jer još nisam naišao na takav.
    (Phony Express, 22. februar 2020 02:16)

    # Link komentara

  18. Zivim na zapadu u zemlji gde svako moze da priusti Iphone, nije nikakav simbol kao u Srbiji...
    (kako da ne, 21. februar 2020 23:06)

    Ps: minuse si dobio od osujećenih vlasnika iPhona. :p
    (Swedenonline, 22. februar 2020 01:36)

    # Link komentara

  19. Ocigledno nisi cuo za razlike u vrstama baterija i apdejtujes svoje znanje i informacije svakih 7 do 10 godina.
    (potrazi na Googlu vrste baterija i iscitaj malo Dzordane, 21. februar 2020 23:24)

    Čuo sam. Apdejtujem svakodnevno. Nisi ispao nešto pametan.
    (Majkl Džondar, 22. februar 2020 01:35)

    # Link komentara

  20. Ne usporavaju proizvodjaci punjenje kad se baterija napuni na 80% nego punjenje funkionise na principu spojenih sudova i sto je baterija punija sve se sporije puni.
    A generalno najveci neprijatelj baterija je visoka i niska temperatura, pogotovu niska isto kao i na obicnom akumulatoru u autu.
    (Newmultifail, 21. februar 2020 23:51)

    # Link komentara

  21. Najbolje rešenje je dopunjavati kad god stignete/želite i na 80-90% zaustaviti. Realno danas svako može da kupi pametnu utičnicu i stavi tajmer da prekine napon nakon sat - dva. Rešen problem :)
    (Nemo Nobody, 21. februar 2020 23:33)

    # Link komentara

  22. Što tekstova sam pročitao da telefon treba da se skine kad se napuni sa punjača i onda se nađe neko i kaže NE. Ali opet kažu da malo utiče, tako da sami sebi protivreče.
    (Majkl Džondar, 21. februar 2020 21:08)

    Ocigledno nisi cuo za razlike u vrstama baterija i apdejtujes svoje znanje i informacije svakih 7 do 10 godina.
    (potrazi na Googlu vrste baterija i iscitaj malo Dzordane, 21. februar 2020 23:24)

    # Link komentara

  23. Ja moj molbini tefelon staljam dase puni oko ponoca i ondan navijem sat u tri izjutra da bih me probudijo daga skinem spunjaca da bih mu duze traljala bamteria
    (Volina, 21. februar 2020 23:22)

    # Link komentara

  24. @neunistici huawei
    Eto da vidite zasto je Iphone skuplji od Huawei i drugih. 6s plus koji sam imao pre par godina, kupljen nov i koriscen 2 ipo godine, nikakva promena u radu, bateriji. Evo blizu 2 ipo godine Iphone X, isti slucaj, nema promene u radu, telefon radi kao prvog dana.
    Za bateriju ne znam, nekada se koristi vise, nekada manje. Ne treba da se vraca na bilo kakva fabricka podesavanja. Znam sad cu dobiti minuse jer imam Iphone, imaju ovce da šišaju i ostale price ljudi koji kupe telefon za 150e i pljuju po svemu skupljem. P.S. Zivim na zapadu u zemlji gde svako moze da priusti Iphone, nije nikakav simbol kao u Srbiji...
    (kako da ne, 21. februar 2020 23:06)

    # Link komentara

  25. Što tekstova sam pročitao da telefon treba da se skine kad se napuni sa punjača i onda se nađe neko i kaže NE. Ali opet kažu da malo utiče, tako da sami sebi protivreče.
    (Majkl Džondar, 21. februar 2020 21:08)

    # Link komentara

  26. Šta je sve izdržao ovaj moj Huawei P8 light,I toplotu,I hladnoću I totalno pražnjenje baterije nebrojeno puta I punjenje bez ikakvog reda I pravila I evo još uvek radi skoro 3 godine.Jedino što je malo usporio rad I baterija malo kraće traje nego kad je bio nov.Koliko ga maltretiram,dobro je da uopšte radi.Kad bih ga vratio na fabrička podešavanja sigurno bi radio još bolje ali me mrzi da se bakćem time,neka radi dok radi,posle ću ga baciti I kupiti neki drugi...
    (neuništivi huawei, 21. februar 2020 21:00)

    # Link komentara

  27. Cek, imate uredjaj koji prati sve i svasta, izvrsava slozene proracune, svasta radi, 10 puta bolje od najboljeg racunara pre 5 godina. I na kraju mislite da tako pametan i osmisljen sistem (koji prati ne samo napon baterije, nego i nekoliko temperatura) ne zna da puni, pa cete vi da mu pokazete ...

    Ajde malo se spustite na zemlju :)
    (pravnik, 21. februar 2020 20:59)

    # Link komentara

  28. Moj telefon uz normalno korišćenje izgura dan ipo, dok uz intenzivno korišćenje izgura dan. Uveče ga stavim na punjač, nakon nekoliko sati ga skinem sa punjača i to je to, retko ga ostavim da stoji uključen na punjaču celu noć. Autonomija nije ista kao i pre dve godine, ali baterija nije ni mnogo oslabila, možda 10tak procenata.
    Proizvođači, kao i oni koji se dobro razumeju, predlažu da se telefon puni kada padne ispod 20% i da se skida sa punjača kada pređe 80% - 85%. Takođe je preporuka da se telefon restartuje barem jednom nedeljno kako bi se ram memorija rasteretila nekih zaostalih procesa koji su ostali aktivni ali ne služe ničemu.
    (Neko iz mase..., 21. februar 2020 20:08)

    # Link komentara

  29. Čim dodjem kući, avionski režim pa uključenje WiFi da bi telefon prešao na VoWiFi režim rada. (Kao VoLTE Ali preko WiFi mreže, ukoliko vaš operator podržava).
    Pozivi rade, SMS ne. Milina!
    Baterija kad je radio modul ugašen, ni ne shvata da je telefon upaljen. :)
    (Swedenonline, 21. februar 2020 19:42)

    # Link komentara

  30. ja sam primetio jedino da kad telefon stavim na krevet da se ugreje bas mnogo i da mu treba dosta vise vremena da se napuni nego kad ga stavim na stocic. i od tad bas vodim racuna gde ga spustam kad se puni.
    (s4, 21. februar 2020 19:32)

    # Link komentara

  31. koga briga, svake godine kupujem novi ajfon, ima se moze se, realno
    (najjaci, 21. februar 2020 19:23)

    # Link komentara

  32. samA310f - skoro 4 godine sam ga punio skoro svaku i celu noc , najcesce bio na oko 25% pre punjenja , prenos podataka stalno ukljucen ostalo po potrebi, pre nego sto sam ga penzionisao na kraju dana imao prosecno oko 10ak% bateriju... da su mu performanse malo bolje i sad bih ga koristio...
    (scorpio, 21. februar 2020 19:15)

    # Link komentara

  33. Ja bre arčim telefon kako ja hoću. Punim ga kada hoću, ne obazirem se uopšte na životni vek uređaja. Kada odapne, leti u kantu. Jednostavno ne želim da ga tretiram kao živo biće jer nije i nikada neće biti.
    (Saul Goodman, 21. februar 2020 18:42)

    # Link komentara

  34. Koliko kosta baterija? 6,7 evra..
    (cvorovic ilija, 21. februar 2020 17:56)

    # Link komentara

  35. Трећа година Сони шиба само тако. Има софтверско успоравање од 90%+. Остаје целу ноћ на пуњачу. Батерија за сво ово време по процени је ослабила највише 10 -15%. Ништа што би ограничило оптимално коришћење телефона.
    (todos, 21. februar 2020 17:38)

    # Link komentara

  36. Ukoliko sam u mogućnosti punim do kraja i tako uvek nikada nisam primetio da sam na bilo koji način štetio bateriji.
    (Nebojša, 21. februar 2020 17:22)

    # Link komentara

  37. Koga briga sve je to potrošno dobro, vi ste kupili telefon a ne on vas....posle dve tri godine kupite drugi i teraj dalje. Ne treba se opterećivati.
    (maki, 21. februar 2020 17:13)

    # Link komentara

  38. Kupio sam laptop i telefon u isto vreme.
    Pre 3 godine.
    Navike su mi iste, kada god sam u kući, na punjaču su.
    Baterije na oba uređaja mi rade perfektno i posle 3 godine.
    (joy, 21. februar 2020 17:12)

    # Link komentara