Skiff Mail je novi igrač na tržištu – glavni adut mu je šifrovanje

Skiff je poslednjih nekoliko godina proveo razvijajući platformu sa fokusom na privatnost, zajedniču obradu dokumenata, koja se može opisati kao "Google Docs sa enkripcijom". Sada kompanija cilja Gmail, a objavila je imejl servis pod nazivom Skiff Mail.

Izvor: B92, Verge
Podeli

Konačni cilj za Skiff je da kreira kompletan radni prostor, nešto što je sveobuhvatno i široko poput Microsoft 365 i Google Workspace platformi, kako navodi Endrju Milič suosnivač i izvršni direktor Skiffa.

Ali, da bi se to ostvarilo, potrebno je da se uspostavi imejl servis, koji je i ključna odlika dve pomenute platforme. Milič ističe da je za svaku osobu, koja se odluči za Skiff Mail umesto za Gmail, ostatak proizvoda ove kompanije na samo klik od njih.

Trenutno, Skiff je dostupan za standardnu upotrebu, a zaradu ostvaruje od pretplata preduzeća. Nije istaknuto kakvi su planovi Skiffa za imejl, ali je napomenuto da će se napredne funkcije sigurno naplaćivati ubuduće.

Skiff Mail aplikacija trenutno radi na veb, Android i iOS sistemima, a izgledom dosta podseća na Gmail (minus boje i korisnički interfejs). Drugim rečima, u pitanju je osnovna imejl aplikacija. Trenutno nema podrške za prilagođene domene, ne možete proveriti svoj Gmail u Skiffu, a nema ni previše alatki za automatizovanje i organizovanje sadržaja.

Cilj sa Skiff Mailom je bio da se ponude sve najbitnije stvari - obrada teksta, pretraga, upravljanje prikačenim sadržajem i to je ono što servis radi sasvim dobro.

Naravno, Skiff Mail ima i neke ambicije. S tim što strategija sa fokusom na privatnost ima smisla tek kada korisnici zavole korišćenje aplikacije, kako ističe njen suosnivač.

Postoji jasan dokaz da "Gmail ali privatan" sistem predstavlja primamljivu ideju za mnoge. Tu je ProtonMail koji je prošle godine objavio da ima više od 50 miliona korisnika, a Fastmail i Librem Mail su u fazi rasta.

Ipak, Gmail nastavlja da bude gigant i vodeći na tržištu i praktično je jedina kompanija koja je od značaja u svetu imejla. Međutim, za one koji traže nešto drugačije sada postoji više izbora nego ikada.

Jedna od nezgodnijih stvari kada je u pitanju "privatno orijentisani imejl", jeste da niko ne može da kontroliše imejlove. Za Skiff bi bilo lako da kreira šifrovanu imejl platformu, kada bi samo Skiff korisnici slali imejlove drugim Skiff korisnicima. Međutim, imejlovi tako ne funkcionišu.

Umesto toga, Skiff tim je pokušao da kreira alatku koja podešava sigurnosni spektrum. Kada Skiff korisnici šalju imejl drugim Skiff korisnicima, sve je podrazumevano šifrovano i za pošiljaoce je lako da povuku ili verifikuju. Međutim kada mejl šalju nekome izvan Skiff ekosistema, SMTP protokol i dalje radi.

Osnivač Skiff Maila se nada da, kako više provajdera bude prihvatalo privatnost, kreiraće se alatke kojima će se proširiti i poboljšati čitav ekosistem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.