Mark Zakerberg sada hoće Instagram za decu

Grupa demokratskih poslanika pisala je ove nedelje Marku Zuckerbergu da bi na njega izvršili pritisak da upozna javnost o planovima za verziju Instagrama za decu. Tokom saslušanja prošlog meseca, Zuckerberg je potvrdio izveštavanje BuzzFeed-a da kompanija istražuje starosnu verziju svoje aplikacije dizajniranu za mlađe korisnike.

Izvor: B92
Podeli
Foto: shutterstock.com
Foto: shutterstock.com

Nekoliko predstavnika kongresa, uključujući i dva senatora potpisali su pismo, izražavajući “ozbiljnu zabrinutost” u sposobnost kompanije da zaštiti privatnost i dobrobit mlađih korisnika. “Facebook ima obavezu da osigura da bilo koja nova platforma ili projekat koji cilja decu stavlja dobrobit tih korisnika na prvo mesto, a mi smo skeptični da je Facebook spreman da ispuni ovu obavezu”, napisali su zakonodavci.

Naveli su prethodne neuspehe kod proizvoda poput Messenger Kids-a, koji su imali manu koja je deci omogućila da razgovaraju sa ljudima izvan njihovih parametara privatnosti.

„Iako su softverske greške česte, ova epizoda je ilustrovala pretnje privatnošću deci na mreži i dokazala nesposobnost najveće društvene mreže na svetu da zaštiti decu koju je kompanija aktivno pozvala na ovu platformu“, napisali su zakonodavci.

Pismo je postavilo krajnji rok do 26. aprila da kompanija pruži odgovore na sveobuhvatan i korisno specifičan skup pitanja o budućem proizvodu namenjenom deci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.