Stručnjaci zabrinuti: "Google bi mogao da stekne nepoštenu prednost"

Google je zvanično počeo sa testiranjem sistema koji će ozbiljno uticati na budućnost prikupljanja, čuvanje i obrade podataka korisnika na internetu.

Izvor: B92
Podeli
Foto: shutterstock.com
Foto: shutterstock.com

Iz kompanije navode da će uvođejnjem novog sistema kompanije korisnici biti bezbedniji, međutim stručnjaci su zabrinuti da tehnološki div iza ideje o korisničkoj privatnosti krije i nastojanja o daljem monopolu na tržištu, prenosi tPortal.

Kao odogovor na agresivno sakupljanje podataka marketinških kompanija i prodaju personaliziranog oglasnog prostora, kompanija Google je počela je da implemenmtira svoj sistem za izbegavanje korišćenja kolačića treće strane pod imenom Federated Learning of Cohorts - skraćeno FLoC.

Ta vest bi inače bila dočekana sa radošću od strane brojnih korisnika na internetu da nije i sam Google u više navrata završio na sudu, baš zbog invazivnih metoda prema ličnim podacima svojih korisnika.

Testiranje nove mogućnosti zasad obuhvata ograničen broj korisnika iz Australije, Brazila, Kanade, Indije, Indonezije, Japana, Meksika, Novog Zelanda, Filipina i SAD-a, a korisnici koji su blokirali kolačiće trećih strana neće imati pristup inicijalnoj fazi testa.

Novi način prodaje reklama na internetu povećao je zabrinutost zbog potencijalnog Googleovog monopola, s obzirom na to da ostatak interneta i oglašivača i dalje koristi stari model sakupljanja korisničkih podataka putem kolačića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.