Jednu trećinu ukupnog broja internet korisnika čine upravo oni

Sutra se širom sveta obeležava Dan za bezbedniji internet, a prema podacima UNICEF-a, deca čine jednu trećinu od ukupnog broja internet korisnika.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija/Foto: bloomua /Depositphotos
Ilustracija/Foto: bloomua /Depositphotos

Među najčešće rizike kojima su deca izložena spadaju prikupljanje ličnih podataka, lažne vesti, ugrožavanje privatnosti, zloupotreba u komercijalne svrhe i izloženost štetnim i uznemirujućim sadržajima.

UNICEF-ovo istraživanje "Bezbedan internet za celu porodicu" pokazalo je da manje od 10 odsto dece uzrasta od 4 do 8 godina ne koristi digitalne uredjaje, a da neka deca pristupe internetu i pre svoje treće godine. Kako je navedeno u saopštenju koje je preneo Tanjug, najčešće aktivnosti dece na internetu su konzumacija i reprodukcija video i foto sadržaja, slušanje muzike i igranje video igara.

Podaci pokazuju da 80 odsto školaraca provodi slobodno vreme uz igrice, te prema tome, ističu, digitalna tehnologija aktivno učestvuje u oblikovanju načina na koji deca komuniciraju i na koji se druže.

Dan za bezbedniji internet je kampanja počela je 2004. godine i obuhvata najrazličitije teme, od sajber maltretiranja do korišćenja društvenih mreža. Obeležava se u više od 150 država širom sveta i fokusira se na aktuelne teme koje se odnose na prisustvo na mreži. Pod sloganom "Zajedno za bolji internet", kampanja ima za cilj da ukaže na pozitivnu stranu novih tehnologija i načine za odgovornu upotrebu digitalnih platformi, a ove godine posebno je usmerena na bezbednost dece na internetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.