Novi udar na privatnost: Vi koristite Facebook, a vaš iPhone snima…

Kada je Facebook u pitanju, gotovo da nema dana da se ne otkrije neki novi problem sa privatnošću. Ovog puta, na redu su korisnici aplikacije za iOS operativni sistem.

Izvor: B92
Podeli
Foto: GettyImages / Justin Sullivan
Foto: GettyImages / Justin Sullivan

Već nekoliko dana korisnici iPhonea prijavljuju postojanje novog problema sa Facebook aplikacijom, koja uključuje kameru telefona bez njihovog odobrenja.

Ta tema je postala viralna na društvenim mrežama, nakon što je korisnik Džošua Medoks objavio postojanje baga na Twitteru, i dokumentovao ga video snimkom.

Bag aktivira kameru kada korisnik iz Facebook aplikacije otvori fotografiju ili video preko celog ekrana (fullscreen).

Nakon zatvaranja videa ili fotografije, ili njihovog sklanjanja u stranu, Facebook interfejs nestaje sa ekrana dok na njemu ostaje prikaz sa kamere.

Greška se pojavila u poslednjoj verziji Facebook aplikacije (246), instaliranoj na poslednju verziju iOS-a (13.2.2) na iPhone-u 6S. Isti bag je potom primećen na više različitih verzija iPhone-a, piše Mashable.

Izgleda, međutim, da se bag ne javlja kod starije, 12-te verzije, operativnog sistema. Sajt TheNextWeb navodi da se greška ne javlja ni kod iOS-a 13.1.

A dok Facebook ne izbaci "zakrpu", korisnicima ostaje pitanje:

Da li bag aktivira kameru odmah po otvaranju Facebook-a, pa ona radi sve vreme korišćenja aplikacije ili se kamera aktivira prilikom "prelaska" između dva različita prikaza na ekranu?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.