Hakeri su se, možda, upravo dokopali najveće baze sa podacima miliona ljudi?

Stručnjaci za internet bezbednost pronašli su javno dostupnu nezaštićenu bazu podataka sa skoro milijardu elektronskih adresa i milionima najvažnijih ličnih privatnih podataka. Pitanje je samo da li su hakeri bili brži i već ukrali te podatke...

Izvor: Daily Mail, Zimo
Podeli
Ilustracija / Foto: Depositphoto/Vadymvdrobot
Ilustracija / Foto: Depositphoto/Vadymvdrobot

Nakon što je na internet procurela jedna od najvećih i najobimnijih baza podataka e-mail adresa zabeležena do sada, podaci miliona ljudi postali su ranjivi. U toj bazi podataka nalaze se adrese skoro milijardu korisnika, od kojih su sa nekima od njih povezane i druge lične informacije: imena, pol, datum rođenja, adrese, kompanije u kojoj rade i profili na društvenim mrežama.

Ovaj "švedski sto" podataka hakeri bi mogli da iskoriste za brojne napade, prevare, "fišing" (phishing) i slično, a potencijalno su ugroženi milioni ljudi. Provaljene podatke prikupljala je kompanija Verifications.io, a njima su se koristile marketinške kompanije koje su ispravnost prokupljenih podataka proveravale u toj bazi podataka.

Takođe, u istoj bazi podataka bile su uskladištene i informacije o kompanijama, zaradama kompanija, internet stranicama kompanija i slično, a podaci koji nisu bili dostupni odnose se na lozinke i bankovne kartice korisnika. Problem je to što baza, koja sadrži čak 150GB važnih podataka, bila javno dostupna i nije bila zaštićena nikakvom šifrom.

Ilustracija / Foto: Depositphotos/klss777
Ilustracija / Foto: Depositphotos/klss777

Sajt putem koga je baza bila dostupna, je "skinuta" sa interneta nakon što je stručnjak za internet bezbednost Bob Diačenko upozorio na problem.

"Bio sam šokiran velikim brojem e-mailova koji su javno dostupni svim osobama sa internet vezom", rekao je Diačenko, dodajući da su neki podaci, osim mailova, sadržali i matične brojeve ljudi.

Ono što može da zabrine je činjenica da ne postoji odgovor na najvažnije pitanje - da li su ti podaci završili u pogrešnim rukama, odnosn, da li su hakeri saznali za ovu bazu i preuzeli podatke iz nje pre nego što je ona otkrivena.

Bob Diačenko i njegov kolega Vini Troj uporedili su podatke iz ove baze podataka sa podacima na sajtu HaveIBeenPwned, na osnovu čega se pokazalo da podaci Verificationa novi, odnosno da ne postoje u bazi adresa koji su se hakeri ranije dokopali, tog sajta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.