Usvojen kontroverzni član 13: Autorska prava nauštrb slobode govora?

Velika promena desila se na internetu - Evropski parlament usvojio je kontroverzni član 13 kojim se žestoko pooštravaju pravila o poštovanju autorskih prava na svetskoj mreži.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Mactrunk/depositphotos.com
Foto: Mactrunk/depositphotos.com

Novi zakon nateraće kompanije poput Googlea da plate izdavačima i umetnicima za to što koriste njihov rad onlajn, takođe, Youtube i Facebook preuzimaju odgovornost za sadržaj zaštićen autorskim pravima koji se objavljuje na njihovim platformama.

Kritičari sada strahuju za slobodu govora, a stručnjaci kažu da je teško predvideti kako će teći prilagođavanje na nova pravila.

"Postoji način da se unapred proveri da li neko ko uploaduje sadržaj na Youtube, recimo, krši ta prava i vi to možete da zaustavite. Međutim, sada će svi servisi koji to rade biti u obavezi. Dosadašnja praksa je bila da su oni samo platforma i onda, ako se vi pojavite kao vlasnik sadržaja i kažete 'Ovo je moje', oni sklone, ali nema provere unapred, nema provere pre postavljanja. Sada će biti svi u obavezi da to rade", objasnio je IT stručnjak Ivan Jelić.

Više o ovoj temi saznajte u video-materijalu u nastavku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.