Oppo uz kontinualni zum za telefone predstavio "tehnologije budućnosti fotografije"

Kompanija je otkrila novitete na polju kamera na telefonima, uz već predstavljenu "sledeću generaciju" selfi kamere ispod ekrana.

Izvor: B92, The Verge
Podeli

Prva među novitetima je telefoto objektiv sa kontinualnim optičkim zumom. Za razliku od periskopskih telefoto objektiva koji se trenutno koriste, elementi objektiva se kreću po opsegu zuma ekvivalentnog 85-200 mm, što znači da bi fotografija trebalo da bude oštra pri svakoj žižnoj daljini bez potrebe za digitalnim zumom, opsecanjem ili veštačkim izoštravanjem.

Vivo je najavio sličan proizvod za svoj konceptni telefon Apex 2020, ali je raspon bio mnogo ograničeniji - ekvivalent 130 -195mm. Ovaj Oppo modul počinje od 85 mm, uobičajene žižne daljine za portretne fotografije, što bi trebalo da ga učini mnogo raznovrsnijim. Ističe se da korišćenje jedne kamere na više žižnih daljina osigurava konzistentnije performanse u pogledu boje i balansa belog. Nažalost, kineski proizvođač nije saopštio kada bi tu kameru mogali da vidimo na komercijalnom uređaju.

Značajna je i objava novog senzora slike koji koristi RGBW raspored takozvanih podpiksela, dodajući dodatne bele podpiksele čime kompanija tvrdi da se povećava osetljivost na svetlo za 60 odsto, što bi u praksi trebalo da donese dramatično bolje fotografije u uslovima slabog svetla. Ovaj proizvod će biti dostupan uskoro, kompanija najavljuje do kraja ove godine.

Najavljen je i petoosni optički sistem za stabilizaciju slike koji koristi tehnike pomeranja objektiva i pomeranja senzora, kao i podatke o kretanju iz žiroskopa telefona. Pomeranje sočiva se koristi za posetepenu stabilizaciju, dok se pomeranje senzora primenjuje u dramatičnijim situacijama i uključuje mogućnost ljuljanja senzora duž osa X i Y.

Oppo kaže da ovo omogućava tri puta bolju stabilizaciju nego što možete postići sa redovnim modulima OIS kamera, što je takođe ono što je Vivo objavio o sistemima u stilu gimbala koje isporučuje od prošle godine. Za razliku od zum objektiva, Oppo je naveo da će OIS sistem početi da se pojavljuje na telefonima u prvom kvartalu 2022. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.