Ako planirate da koristite Nvidia RTX 4090 GPU, spremite se da zakupite elektranu

Nvidia se oseća ugroženom od strane AMD ponude, a u budućem periodu i Intela, pa glasine sugerišu da će se kompanija odlučiti za neke neobične poteze kada je u pitanju predstojeća RTX 40 "Lovelace" serija grafičkih kartica.

Izvor: Overclock3d
Podeli
Foto: Konstantin Savusia / Shutterstock.com
Foto: Konstantin Savusia / Shutterstock.com

Novi izveštaji pominju da će premijum Nvidia RTX 4090 grafička karta zahtevati ukupan TBP (total board power) od 600 vati, što je maksimalan napon koji PCIe 5.0 16 kabl za napajanje može da podnese. To je ekvivalent četiri PCIe 6+2-pin kabla, kakve imaju uobičajena napajanja.

Kako bi se takmičila sa AMD RDNA 3 linijom grafičkih kartica, Nvidia će do limita poterati potrebu za napajanjem kod svoje RTX 40 serije GPU-ova. S druge strane, prilagođeni RTX 4090 modeli Nvidijinih partnera bi mogli trošiti i više od 600 vati. Poređenja radi, Nvidia RTX 3090 ima TBP od 350W, dok Nvidia RTX 3090 Ti ima TBP od 450W.

Nvidia sprema i Quadro pro seriju Lovelace grafičkih karti, namenjenu profesionalnim korisnicima, ali ona neće zahtevati iste nivoe potrošnje kao modeli namenjeni zahtevnim gejming potrošačima i imaće limitiran TBP od 375W.

Kompaniji je jasno da će ponuda snažnih, flegšip grafičkih kartica biti od najvećeg značaja za uspeh, a to znači da će iz RTX 40 serije morati da se izvuče maksimum performansi. To uključuje i maksimalne zahteve kada je u pitanju potrošnja i napajanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.