Gejmeri će biti oduševljeni novom tehnologijom

HDR10+ Gaming je najnovija tehnologija, koja širi uticaj HDR10+ standarda, a debituje na Samsungovim televizorima i gejming monitorima.

Izvor: B92, HowtoGeek
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

HDR ili "high dynamic range" je jedna od najzanimljivijih funkcija koje su dostupne za 4K i 8K televizore. Tehnologija omogućava televizorima i monitorima da prikazuju realnije i preciznije boje.

Postoji nekoliko konkurentnih standarda za HDR. HDR10 je osnovni i prisutan je na svakom displeju koji podržava visoki dinamički raspon, dok su HDR10+ i Dolby Vision napredni HDR formati i stižu sa dinamičkim metapodacima, koji displejima šalju instrukcije kako da podešavaju osvetljenje za svaki frejm ili scenu.

Uz HDR10+ Gaming, kompanija HDR10+ Technologies koja stoji iza HDR10+ standarda, ima za cilj da prednosti HDR formata donese na igre.

HDR10+ Gaming ne omogućava samo HDR10+ poboljšanja. Tu je i fokus na tri ključna aspekta: varijsabilnu stopu osvežavanja (VRR), automatsku HDR kalibraciju i mapiranje tonova izvora sa niskom latencijom/lagom.

Sve pomenute karakteristike će omogućiti gejmerima fluidnije igranje, automatsko optimizovanje video izlaza i smanjenje laga tokom toniranja mapa, što sve zajedno poboljšava gejming iskustvo.

Ukupno gledano, HDR10+ Gaming obezbeđuje da kompatibilne igre prikazuju bogate i živopisne boje, onako kako du developeri zamislili, bez žrtvovanja dodatne latencije ili VRR funkcija.

Šta je potrebno da bi ste uživali u HDR10+ gejmingu?

HDR10+ Gaming tehnologija će biti dostupna na selektovanim 2022 Samsung Neo QLED 4K i 8K TV uređajima i gejming monitorima.

Drugi proizvođači, koji su prihvatili HDR10+ standard, takođe će uključiti tehnologiju u svoje proizvode. Ostaje da se vidi da li će Samsung i drugi proizvođači doneti HDR10+ Gaming ekstenzije i u svojim postojećim televizorima, preko softverskog ažuriranja.

Nvidia je takođe najavila podršku za HDR10+ Gaming, preko svojih grafičkih karti iz RTX 16, 20 i 30 serija. Proizvođači konzola, za sada nisu najavili dodavanje podrške u svoje uređaje.

Trenutno, PC gejming će biti jedini način da se uživa u HDR10+ Gaming poboljšanjima. Korisniku će biti potreban TV koji podržava HDR10+ Gaming, PC sa kompatibilnom Nvidia grafičkom kartom i kompatibilna igra.

Kada su u pitanju kompatibilne igre, nekoliko studija (uključujući Saber Interactive i Game Mechanic Studios) je prihvatilo novu tehnologiju u svojim igrama. Redout 2, Pinball FX, Happy Trails i Kidnapped Princess su prve HDR10+ Gaming igre koje su dostupne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.