Otvara se onlajn muzej mobilnih telefona koji prikazuje njihov razvoj od 1984. do danas

Novi onlajn muzej posvećen istoriji mobilnih telefona biće otvoren u novembru i predstavljaće više od 2.000 jedinstvenih mobilnih telefona 200 različitih proizvođača.

Izvor: B92, index.hr
Podeli
Foto:  Nikolay Antonov / Shutterstock.com
Foto: Nikolay Antonov / Shutterstock.com

Muzej su stvorili stručnjak za mobilne telefone Ben Wood, koji je takođe glavni analitičar u CCS Insight-u, i njegov kolega, veteran mobilne industrije Matt Chatterley, s ciljem stvaranja budućih fizičkih izložbi kako bi više ljudi moglo da vidi kolekciju telefona.

Onlajn muzej će predstavljati prve mobilne telefone, velike i teške uređaje koji su bili jedva prenosivi, zajedno sa najnovijim preklopnim pametnim telefonima, kao i najsavremenijim foto i video kamerama.

"Skupljam telefone više od 25 godina. U poslednje tri decenije, mobilni telefon je postao deo društvenog tkiva, a raznolikost dizajna, od prvih mobilnih telefona do najnovijih pametnih telefona sa fleksibilnim ekranima, nešto je što bi trebalo videti", rekao je Wood.

Žele da muzej bude izvor za učenje

"Kada se onlajn muzej pokrene kasnije ove godine, želimo da to bude bogat izvor učenja i način da inspirišemo mlade ljude da nastave sa stvaranjem svojih neverovatnih mobilnih inovacija u budućnosti“, dodaje on.

Mak Taylor, direktor sektora za potrošače u Velikoj Britaniji u Vodafonu, rekao je: “Pre više od 35 godina, Vodafone je obavio svoj prvi mobilni telefon u Velikoj Britaniji putem Vodafone Transportable VT1, telefona koji je bio veličine automobilskog akumulatora, a bio je čak i teži."

"Ovi rani uređaji i sve što je kasnije došlo fascinantna je priča, ne samo o samoj tehnologiji i načinu na koji je evoluirala, već i o načinu na koji komuniciramo. Naši pametni telefoni sada su u središtu našeg sveta i ovo je prikladna proslava uloge koju igraju. "Nadamo se da ćemo podržavajući jedinstvenu muzejsku zbirku Bena i Matta, najopsežniju zbirku bilo gde na svetu, moći da pomognemo ljudima da se sete uređaja koje su imali godinama i da se uzbude oko toga šta bi uređaji mogli da rade za njih u budućnosti, dodao je Taylor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.