"Bečka škola" na kompjuteru: Kako male Bečlije uče od kuće

Austrijska vlada je donela odluku o zatvaranju škola počev od 16. marta 2020. godine kako bi se sprečilo širenje epidemije covid-19. Beč je na gradskom serveru stavio na raspolaganje zbirku besplatnih digitalnih udžbenika i ostalih alata za učenje od kuće.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Annie Spratt
Foto: Annie Spratt

Bečkim đacima je obezbeđen materijal za nastavu na daljinu. Na nastavničkoj mreži "Lehrerweb" nalaze se dokumenti i besplatni digitalni alati raspoređeni po predmetima. Na raspolaganju je onlajn platforma preko koje nastavnici i đaci mogu da razmenjuju informacije i datoteke.

Neki od saveta platforme za učenje na daljinu glase - nakon što se definiše kada i kako će se vršiti komunikacija, svim đacima treba da se obezbedi pristup platformi. Prethodno proverite da li svi mogu da primaju poruke da bi se dogovorila pravila rada.

Profesori mogu da sastave projektnu mapu sa zadacima na internetu kao i onima koji mogu da se završe bez korišćenja interneta. Odeljenja mogu da se podele u više timova i imaju onlajn susrete.

Mlađi učenici mogu da vode video ili foto-dnevnik svojih aktivnosti dok su kod kuće. Unapred usaglašenim kanalima, a putem mobilnih telefona, mogu da se šalju kratki klipovi i tutorijali.

Takođe, bilo bi dobro da se odredi lektira, tj. program čitanja sa decom i da im se rasporede zadaci. Ne zaboravite da obavestite decu o tome šta se od njih očekuje.

Šta sve koriste od programa?

Foto: Patrick Tomasso
Foto: Patrick Tomasso

Pregled besplatnih izvora na gradskom serveru je sortiran po predmetima. Za zajednički rad učenika mogu da se koriste aplikacije Outlook, Teams ili OneNote Class Notebook iz softvera Office 365. Kao alternativa može da se koristi Skype.

Na platformama kao što je Quizlet, Learningapps.org ili Learningsnacks.de mogu da se objavljuju vežbe i nastavne jedinice za samostalan rad.

Koriste se softveri "Zoom", za držanje seminara uživo, uz mogućnost besplatne onlajn nastave ako nije duža od 40 minuta i "Padlet", virtuelni zid za pinovanje na kome se mogu linkovati digitalni udžbenici.

Takođe, tu su i "WeTransfer.com" za slanje velikih datoteka,"WiBS Cloud", što je virtuelna memorija u kojoj možete da sačuvate velike količine podataka, kao i "jitsi.org", alatka za onlajn komunikaciju kojoj može da se pristupi sa svih uređaja koji imaju internet, bez potrebe za skidanjem aplikacije.

Više informacija:

https://lehrerweb.wien/praxis/kollaborations-tools-und-lernressourcen/

https://schoolfox.com/ - aplikacija"SchulFox" preko koje su se povezali roditelji, nastavnici i đaci pomaže da se porodični život bolje organizuje i objedinjuje svu komunikaciju na jednom mestu

https://www.virtuelle-ph.at/corona/ - paket za podršku učenju od kuće nudi uputstva i savete o nastavi na daljinu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.