Muzički instrument nove generacije: Video projektor i glasovne komande

U osnovi klavira Facet kompanije Roland nalazi se i video projektor koji omogućava prikazivanje vizuelnih momenata koji su u skladu sa onim što se svira.

Izvor: B92, PC Press
Podeli

Novi klavir se opisuje i kao "Cybertruck među klavirima" a klavijatura dolazi u paketu sa pametnim ekranom, kao i telom koje umesto standardnih elemenata sadrži zvučnike.

Iz kompanije kažu da instrument nije napravljen za masovnu prodaju, već kao ilustracija za smer u kojem se kreće budućnost ovog instrumenta, piše PC Press. glas

Naime, klavir je u muzičkom životu prisutan oko 300 godina, i za to vreme nije trpeo neke veće promene.

Moderni proizvođači polako preispituju tradicionalni koncept, pa je i Facet rezultat tog preispitivanja, a pre svega zbog drugačijeg dizajna.

Zvučnici i rezonatori zauzimaju čitavu unutrašnjost tela klavira, a kreatori tvrde da numere koje se sviraju na modernom instrumentu zvuče isto kao i one koje se izvode na tradicionalnim klavirima.

Roland je 2019. predstavio i klavijaturu koja je podržana Alexa virtualnim asistentom, pa i pametni ekran u okviru Faceta sadrži ovog virtuelnog pomoćnika, što znači da klavirom može da se upravlja i preko glasovnih komandi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.