Odermat oborio rekord Hermana Majera

Švajcarski skijaš Marko Odermat postavio je rekord po broju osvojenih bodova u jednoj sezoni Svetskog kupa pobedom u poslednjem veleslalomu u sezoni, u Soldeu.

Izvor: B92
Podeli
EPA-EFE/JEAN-CHRISTOPHE BOTT
EPA-EFE/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Osvajač velikog Kristalnog globusa slavio je rezultatom 2:19,64 minuta i daleko iza sebe ostavio Henrika Kristofersena i Marka Švarca. Norvežanin je bio sporiji za 2,11 sekundi, dok je Austrijanac zaostao za 2,29 sekundi.

Posle sedme ovosezonske pobede u veleslalomu, 25-godišnji Odermat ima 2.042 boda u generalnom poretku Svetskog kupa čime je oborio rekord od 2.000 osvojenih bodova koji je pre 23 godine postavio legendarni Austrijanac Herman Majer.

Odermat, međutim, nije uspeo da sruši ukupan rekord po broju bodova koji drži slovenačka skijašica Tina Maze, koja je osvojila 2.414 bodova kada je 2013. godine osvojila titulu u ženskoj konkurenciji.

Takođe, ovo je bila 13. pobeda Švajcarca ove sezone u Svetskom kupu čime se izjednačio sa Šveđaninom Ingemarom Stenmarkom (1979) i Austrijancima Hermanom Majerom (2001) i Marselom Hiršerom (2018).

Nijedan skijaš nije u jednoj sezoni Svetskog kupa ostvario više od 13 pobeda, a ukupan rekord drži Amerikanka Mikaela Šifrin sa 17 pobeda.

Sezona u Svetskom kupu za skijaše završava se sutra slalomom u Soldeu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.