Olimpijska šampionka završila karijeru

Austrijska skijašica, dvostruka pobednica Svetskog kupa i olimpijska šampionka iz Sočija, Ana Fajt saopštila je da je završila karijeru.

MSIzvor: B92, Beta
Podeli
Photo by Christophe Pallot/Agence Zoom/Getty Images
Photo by Christophe Pallot/Agence Zoom/Getty Images

"Moji snovi o budućnosti su se promenili poslednjih godina, zbog čega želim da završim skijašku karijeru. To nije bila teška odluka, mislim da je 100 odsto ispravna", rekla je Fajt za austrijsku televiziju ORF.

Fajt, koja će u junu napuniti 31 godinu, dvostruka je osvajačica Svetskog kupa 2014. i 2015. godine, osvajačica zlatne olimpijske medalje iz Sočija 2014. godine u superveleslalomu i srebrne u veleslalomu.

Ona je itrostruka svetska šampionka u tri različite discipline, kombinaciji 2011. i veleslalomu i superveleslalomu 2015. godine, a osvojila je i još dva srebra i bronze u Svetskom kupu.

Od 2011. do 2017. godine ostvarila je 15 pobeda u Svetskom kupu i 46 puta je bila na podijumu.

"Telo mi je reklo koliko mogu da treniram. Propustila sam mnogo treninga. I dalje volim da se trkam, ali prave motivacije nestalo je posle Koreje", navela je ona.

Fajt je doživela ozbiljnu povredu desnog kolena 2015. godine zbog čega je odsustvovala zimu 2016. godine i od tada nije uspela da se vrati u nekadašnju formu.

Ona je ipak uspela da osvoji olimpijsku medalju na Zimskim igrama u Pjongčangu 2018. godine - srebro u superveleslalomu.

"To je bio najemotivniji dan u mojoj karijeri. Tokom oporavka od povrede bilo je važno da mogu da sanjam o nečemu. To mi je dalo motivaciju da treniram. U Južnoj Koreji sam ostvarila taj san", navela je Fajt.

Ona se takmičila pod devojačkim prezimenom Feninger, dok se nije udala za bivšeg snoubordera Manuela Fajta pre četiri godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.