- Wimbledon 2019 -

Nije gotovo dok Novak ne kaže da je gotovo

"Ovo je bio mentalno najzahtevniji meč kojeg sam ikada bio deo. Fizički najzahtevniji meč sam imao sa Nadalom u Australiji, kada smo igrali skoro šest sati".

Luka NikolićIzvor: B92
Podeli
Photo by Clive Brunskill/Getty Images
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

* Đoković istorijskim finalom protiv Federera odbranio Vimbldon!

To je rekao Novak Đoković, kada je pričao sa novinarima pošto je osvojio 16. Grend slem u karijeri, peti na zelenilu "Ol Ingland kluba".

Najbolji teniser Srbije, sveta i šire je još jednom potvrdio da mu je ime sa razlogom ispisano na najvrednijoj bižuteriji "belog sporta" i da se ono s razlogom pominje u razgovorima o najvećem svih vremena.

To vanvremensko pitanje o GOAT-u nije tema, barem za sada. Tema je ono što se dešavalo na Centralnom terenu Vimbldona u nedelju popodne, u trajanju od četiri sata i 47 minuta.

Pročitajte još Svetski mediji: Publika protiv Đokovića, trauma za Federera, "Dominator"

Koliko god voleli, podržavali i hvalili Novaka na svakom koraku – i to apsolutno zasluženo – moramo da konstatujemo da je možda kao pobednik velikog finala trećeg Slema sezone izašao teniser koji je prikazao lošiju igru.

Dosta toga je na ovom meču bilo čudno, od statistike, preko Novakovog ponašanja, do (ne)prepoznatljivog riterna. Pa, da počnemo – iz početka.

Photo by Clive Brunskill/Getty Images
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

* Đoković o publici: Kada oni viču "Rodžer", ja samo čujem "Novak"

Da će se voditi velika borba videlo se na samom startu, posle nekih poena koji su indikovali da će vimbldonska publika imati čemu da se divi i zbog čega da sumira utiske do novog velikog događaja.

Ta ista vimbldonska publika bi imala o čemu da priča i da je neko od dvojice majstora predao meč pre njegovog početka, jer njima za komentar – uglavnom neprikladan i ne pravovremen – nije potrebno mnogo.

Rodžer Federer je na svojoj strani posle pet sati mukotrpnog tenisa imao dosta toga. Imao je veći broj osvojenih gemova, veći broj osvojenih poena, ali ti brojevi nisu bili ni približni onom u kojem je prednajčio po broju navijača – njih oko 14.000.

Pročitajte još Novak na kakvog nismo navikli VIDEO

"Ono što sam obećao sebi je bilo to da ću ostati smiren na terenu, jer sam znao kakva će atmosfera biti. Naravno, Rodžer je igrao dobro, ali sam ja već sve scenarije imao zamišljene u glavi, sve sam vizualizovao", rekao je Novak posle meča, čime je nama, gledaocima objasnio zašto je jedan od najbitnijih mečeva u karijeri odigrao bez da je pokazao trunku emocije tokom svih pet sati.

To je borba koja je bila ključna. Uz dužno poštovanje prema Federeru, borba koju je Novak vodio sa samim sobom i sa 14.000 Rodžerovih navijača je verovatno bila i bitnija od one na terenu, koliko god to čudno zvučalo.

Zašto? Zato što je Novak taj koji se pitao – uvek se on pitao, u nedelju se pitao i i dalje će se pitati. S kim god da igra, ako je "čist" sa sobom i ako uslovi postoje – meč će se pretvoriti u autorsku emisiju Novaka Đokovića.

Photo by Clive Brunskill/Getty Images
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

* Federer: Pokušaću što pre da zaboravim

A, Rodžer... Švajcarac je odigrao fenomenalan duel i verovatno ostao jedini istinski primer već izlizane fraze "godine su samo broj". 37-godišnjak iz Bazela je, i pored prethodnog iskustva, verovatno već video titulu u svom naručju.

Napravio je brejk u petom setu. Imao je 8:7, 40:15. Imao je podršku publike, igru i momentum na svojoj strani. Ali, na kraju je dobio samo "poslužavnik".

Na 40:15 sam ustao iz stolice, iako sam znao da moram brže-bolje da reagujem kada se meč završi radeći tekstualni prenos uživo. Pre prve meč lopte sam pomislio: 'Gotovo'. Ali, pre druge: 'US open 2011'.

Pročitajte još Poruka za Rodžera i Rafu: Ne napadajte Novakov forhend kada je bitno VIDEO

Novak je tada napravio jedan od najvećih preokreta u istoriji tenisa, verovatno i sporta. Vodio je Švajcarac 2-0, Novak se vratio na 2-2 u setovima, ali pravi preokret, onaj o kojem se i dan-danas priča, ostao je sačuvan za peti set.

Federer je tada, takođe, servirao za pobedu u petom setu. I tada je imao 40:15 i, takođe, nije pobedio.

"Bio je to 'flešbek' na US open kada sam spasao dve meč lopte protiv njega. U tim trenucima morate da ne gubite veru u sebe, da ostanete fokusirani, vratite lopticu u teren. To mi danas nije baš najbolje funkcionisalo, ali u ovim najbitnijim trenucima, u sva tri taj-brejka kako stvari stoje, mislim da sam pronalazio najbolji tenis", objasnio je Novak kako je, po ko zna koji put, uspeo da bude bolji od boljeg.

Sličnost kod tadašnje i sadašnje situacije nije samo u rezultatu i u važnosti preokreta i duela, već i u tome što je tada američka, kao i sada britanska publika bila na strani Švajcaraca. A, da ne pričamo o Njujorčanima 2015.

Nebrojano povika publike posle grešaka Đokovića, dve meč lopte i dve brejk lopte na 11:11 u petom setu kasnije – Vimbldon je dobio šampiona, opet istog. Po peti put, to je bio Novak Đoković.

Vimbldonska publika je dobila šampiona, ali nije dobila ljubav i njegov karakteristični pozdrav posle pobede. Nije dobila jer nije zaslužila. Nije zaslužila ni brojne selfije i autograme koje će tražiti Srbinu kada god bude imala prilike, ali će ih dobiti. Jer je to Novak.

Novak nije samo u ova dva navrata pobedio publiku uz protivnika, ali kada bi krenuli da pišemo o svim njegovim obračunima sa navijačima koji ne pridaju dovoljno na značaju momku iz "male Srbije" koji je pokorio svoj sport, morali bi da otvorimo novu temu.

Rodžer je na kraju meča imao veći broj poena, čak 14 (218-204). Imo je i veći broj osvojenih gemova, četiri više. Imao je publiku na svojoj strani, imao je meč lopte, imao je kao saveznika Novakovo najjače oružje, njegov ritern.

Federer je napravio 94 vinera naspram 62 neiznuđene greške, dok je Đoković 54 puta poslao neodbranjiv udarac na drugu stranu, naspram 52 greške. Rodžer je napravio tri duple servis greške manje (9-6), i 15 aseva više (25-10), a čak je i, zanimljivo, pretrčao oko 200 metara više.

Češće je ubacivao prvi servis i češće osvajao poene, što prvim, što drugim servisom. Spasao je više brejk lopti, a dopustio ih manje. Bolji procenat poena na značajno većem uzorku pri izlasku na mrežu je, takođe, bio na njegovoj strani, dok je Novaku bilo potrebno tri časa tenisa da stvori prvu brejk priliku.

Federer je imao sve na svojoj strani, sve u svojim rukama... Ali, na kraju, ipak nije imao ono što ima samo Novak.

I, kako kaže drevna britanska izreka: "Nije kraj dok debela žena ne zapeva".

Luka Nikolić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.