Novi Beograd za revanš i istoriju, Pro Reko za tripletu i dominaciju

Vaterpolisti Novog Beograda u subotu od 21 sat igraju finale Lige šampiona protiv italijanskog Pro Reka.

DPIzvor: B92
Podeli
Dusan Milenkovic/Starsport.rs
Dusan Milenkovic/Starsport.rs

Novi Beograd drugu godinu za redom igraće u finalu Lige šampiona, a do ovogodišnje borbe za trofej došao je pobedom protiv Barselonete u polufinalu posle peteraca sa 12:10, nakon što je posle 32 minuta igre bilo nerešeno 8:8.

Sa druge strane, Pro Reko je savladao grčki Vuljagmeni 12:10 i tako sebi obezbedio priliku da brani trofej osvojen prošle godine.

Duel Novog Beograda i Pro Reka će biti repriza prošlogodišnjeg finala završnog turnira, kada je italijanski predstavnik posle penala došao do najvišeg stepenika na pobedničkom postolju.

Ono što je sigurno, 3. juna u Beogradu će biti ispisana istorija, bilo da ekipa Živka Gocića ili tim Sandra Sukna podigne pehar. Novobeograđeni žele revanš za prošlogodišnji poraz i prvu titulu šampiona Evrope u istoriji kluba, dok će italijanski vaterpolo gigant pokušati da se treći put u nizu, a ukupno 11, popne na krov Evrope.

Trener vaterpolista Novog Beograda Živko Gocić obećava veliku borbu protiv kvalitetnog rivala.

"Utisak je za sada pozitivan, u svakom slučaju. Pozitivan zato što smo dobili dve utakmice, malo manje je bitan način na koji smo došli do tih pobeda. Najbitnije je da smo uspeli da odemo u finale i da smo u prilici da se borimo za trofej u Ligi šampiona. Prevashodno se bavimo analizom naše igre, a onda ćemo nastaviti i sa analizom rivala", rekao je Gocić, koji se potom osvrnuo na dobru igru Pro Reka na ovom turniru, pre svega u odbrani.

"To nije iznenađenje, to je nešto što smo očekivali. Pro Reko to radi kroz čitavu sezonu. Naravno, imali su i oni neke periode kada nisu izgeldali dobro. To je ekipa koja i prošle i ove godine dominira u evropskom vaterpolu. Sigurno da su najteži mogući rival za nas u tom smislu. Spremaćamo se, glavni fokus će nam biti to da igramo protiv dominantne ekipe, koja igra jako dobru odbranu. Ne smemo da zaboravimo i njihove napadčke kapacitete, u svakom slučaju težak protivnik",
kaže strateg Novog Beograda.

Ovogodišnje finale za Živka Gocića je prilika da uđe u klub vaterpolista koji su i kao igrači i kao treneri osvajali Ligu šampiona, a nekadašnji kapiten reprezentacije Srbije, šampion Evrope kao igrač bio je sa Solnokom 2017. godine.

"Finalna utakmica je neka priča za sebe, može jedna ekipa da bude veliki favorit, a da sa druge strane druga ekipa napravi preokret. Ne bih se bavio time ko je favorit na papiru ili ima veće šanse. Finale je finale. Potrudićemo se da iskoristimo eventualne slabe tačke Pro Reka, a da akcenat na našoj igri stavimo na ono što najbolje znamo da radimo i da tako i odigramo. Utakmica će biti puna naboja i tenzije, što nosi svako finale. Sigurna sam da će btii veliki borba. Ono što uvek tražim od igrača, tražiću i sada. Prihvatam jedino ako svaki igrač posle utakmice kaže da smo dali sve od sebe. Ako tako bude, onda stavrno nemamo problem kakav god bude rezultat. Ako tako budemo nastupili, možemo da se nadamo pobedi", rekao je Gocić i još jednom pohvalio odličnu organizaciju Finalnog turnira.

"Ovom prilikom bih se zahvalio klubu i celoj organizaciji, LEN, svima koji su pomogli u organizaciji ovog turnira. Fantastično sve deluje, od hotela, prevoza do bazena. Uslovi su perfektni. Sve to je dodatni motiv da pružimo svoj maksimum. Pozivam navijače Novog Beograda, ljubitelje vaterpola i prijatelje da nas podrže, ali i da uživaju u jednom fantastičnom duelu",
poručio je Gocić.

 Dusan Milenkovic/Starsport.rs
Dusan Milenkovic/Starsport.rs

Duško Pijetlović, jedan od najiskusniji u redovima Novog Beograda, veruje da je njegov tim spreman za revanš italijanskom predstavniku.

"U utakmici protiv Barselonete je bilo najvažnije da nismo imali velike padove koje smo imali tokom sezone, kada smo primali brze golove. Ovaj put smo držali koncentraciju celu utakmicu, primili smo samo jedan gol koji nije trebalo. To je nada za utakmicu koja sledi, ne smemo da se opuštamo nijednog trenutka, pošto ekipa Pro reka igra sjajno ove godine. biće teška borba, ali mi smo na domaćem terenru i nismo ni mi toliko loši. Naravno da imamo šanse. Mislim da će presuditi samo one bazične stvari u vaterpolu. Ko to bude radio kako treba, ko bude koncentrisan ceo meč, ko bude imao više želje - taj će na kraju da pobedi", rekao je Duško, koji može da postane petostruki pobednik Lige šampiona, ako Novi Beograd osvoji titulu.

"Nama želje i volje ne manjka, ne sumnjam u to da ćemo imati svoju šasnu. Naravno da smo spremni za revanš, spremamo se cele godine za ove utakmice. Postoji pritisak, ima tenzije. To je normalno, ali i dobro u sportu. Na kraju krajeva, ta tenzija drži koncentraciju. Nadam se da ćemo biti dovoljno opušteni u nekom smislu, ali opet napeti tokom cele utakmice da možemo da iskontrolišemo njihov napad i centre",
jasan je Pijetlović.

Njegov saigrač Strahinja Rašović ceni da se ovogodišnje finale neće mnogo razlikovati od prologodišnjeg duela dva tima.

"Možemo da očekujemo ono što smo videli i prošle godine. Do samog kraja neizvesno, igru gol za gol i penale. Nadam se da će se ove godine završiti bez penala, ali biće borba do poslednje sekudne. Za razliku od prošle godine, Pro Reko ove sezone deluje mnogo ozbiljnije. Fantastična ekipa, to je pravi Pro Reko, kakav je bio poslednjih decenija. Uvek je važio za najozbiljnijeg protivnika u vaterpolo svetu. Veoma sam srećan što igramo finale protiv njih, to će uveličati ovaj događaj. Naša prednost će da budu pune tribine, ali i želja i motivisanost što smo baš od njih prošle godine izgubili finale nersećno na penale. Zaista je uživanje, ovakav Fajanl-ejt poprima takve dimenzije kao da je neki drugi sport u pitanju. Bazen je savršen, uživanje je i za igranje i gledanje", rekao je Rašović.

Radomir Drašović navodi da će finale odlučiti sitni detalji i nada se da će njegov tim servirati osvetu.

"Imamo čitav dan da se odmorimo, ohladimo glave i da se pripremimo za reprizu finala. Osećaj i atmosfera unutar ekipe su onakvi kakave nisam osetio do dana današnjeg. Zaista sam pozitivan i mislim da ćemo u subotu biti pravi. U finalima i utakmicama na eliminaciju ne računa se mnogo na taktiku. Naravno, neke osnove stvari treba ispoštovati, ali agresivnost, hladna glava i motiv, koji i oni imaju, i te neke nijanse mogu da presude i donesu titulu. U šali među nama pričamo da moramo da im se osvetimo, to će biti dodatni faktor. Mislim da će iz podsveti da se izvuče: "Ne mogu opet da nas dobiju". Imamo sjajnu podršku, vaterpolo publika voli velike utakmice, sada je prilika. Pozivam sve da dođu i da nas podrže", poručio je Drašović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.