Dejan Savić: Spremam naslednika

Kada se za nekoga kaže da je osvojio sve što je u sportu moguće, jedna od asocijacija je selektor vaterpolo reprezentacije Srbije – Dejan Savić.

Izvor: B92
Podeli
Foto: © Pedja Milosavljevic / STARSPORT
Foto: © Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Bilo da se radi o njemu kao igraču ili kao selektoru, bilo da se radi o reprezentaciji ili Crvenoj zvezdi, oko njegovog vrata su uvek sijala najsjajnija odličja.

Navikao nas je na medalje i na to da ga često viđamo kraj bazena, ali nema sumnje da su se mnogi zapitali zašto tako kvalitetan trener ne gradi karijeru i van granica Srbije? Odgovor je jednostavan.

"Proveo sam 15 godina u inostranstvu kao igrač, malo sam se zadovoljio, a ovde mi je lepo. Ne mogu da se žalim, živim lepo. Jasno mi je kakva je situacija, ali ja imam svoj put, svolje ciljeve, svoju porodicu", kaže Savić u intervjuu Milana Boškovića za meridianov "Moj ugao".

Ono što mnoge zanima jeste kako će selekcija Srbije izgledati na predstojećim Olimpijskim igrama, s obzirom na to da su mnogi reprezentativci najavili skoro povlačenje. Koliko odlaganje i Igara i neizvesnost oko njihovog održavanja utiču na pripreme.

"Nije samo stvar u tome, jer nije isto kada imaš 23, pa puniš 24 i kada imaš 33, pa puniš 34 godine. Ali, svaka reprezentacija stvara nove igrače, to nije problem. Međutim, problem je kako stići do Igara, da li će se one uopšte održati i kako će koji reprezentativac da bude, pre svega psihički, pripremljen, ali i to kako će sprovesti svoju veštinu tamo negde gde igra".

Ono što bi moglo da raduje ljubitelje vaterpola u Srbiji svakako je povratak iskusnih i kvalitetnih trenera u domaću ligu. Kako kaže Savić, to nije plus za njega kao selektora, ali i te kako jeste za srpski vaterpolo.

"To je plus srpskom vaterpolu. To je jako korisno i za klubove, ali i za mlade naraštaje, koji su bili na neki način hendikepirani do sada jer nisu imali koga da ih vuče. To je ozbiljna stvar, koja bi mogla da vodi ka nekom boljem vremenu, a možda i do toga da se srpski reprezentativci vrate i igraju u svojoj zemlju".

Foto: © Pedja Milosavljevic / STARSPORT
Foto: © Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Probleme sa uslovima imaju brojni srpski timovi, ali takođe imamo sve slabije mlađe kategorije. O tome se ne priča mnogo. Ipak, ima i nade da će se stvari popraviti.

"Zlato u mlađima kategorijama nije osvojeno od 2016. ili 2017. godine, ali postoje generacije koje dolaze i kojima je strategija Vaterpolo saveza "namenila" buudućnost. Imamo trenere koji mogu da vuku sa sobom tu odgovornost. Što se tiče A reprezentacije, strategija je već stvorena i na neki način već imamo selekciju koja će predstavljati tim Srbije 2024. godine".

Na samom početku selektorske karijere, nije sve išlo tako lako. Medalje su se prosto podrazumevale, ali su izostale. Tako je bilo u Barseloni 2013. godine.

"Taj neuspeh je uticao na sve što se kasnije desilo. Ja sam to shvatio kao šamar, koji nas je sve promenio, sve što je kasnije došlo jeste posledica tog poraza. To je bo izuzetan tim, ali se tim ne stvara samo u bazenu, već i van njega. Sitnice koje mnogo znače su deo atmosfere i to je ono što danas krasi ovaj tim".

Na pitanje koje su mu najdraže titule – odgovor je kratak i jasan.

"Olimpijsko zlato i Liga šampiona sa Zvezdom".

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Jasno je da je sa Crvenom zvezdom imao zaista sjajne rezultate i veliki uspeh, međutim povratak u crveno-bele redove nije doneo iste rezultate.

"Mislim da je to bio splet okolnosti gde nisam uspeo da uklopim te igrače, pre svega karakterno, u jedan tim. To je apsolutno moja greška, pogotovo što smo u jednom momentu kao favoriti ispali u četvrtfinalu Kupa, a to nam je tada bio cilj".

Čini se da u fudbalskom svetu danas nedostaju superstarovi i da možda još uvek nemamo naslednika Lionela Mesija i Kristijana Ronalda, ali Savić ističe da to nije slučaj i u vaterpolu.

"Ima zvezda i dan-danas. Svaka reprezentacija ima barem po dvojicu, samo naša ima 13", nasmejao se Savić.

Ono što možda mnogi zameraju jeste rezultat na poslednjem Svetskom prvenstvu i ispadanje u čevrtfinalu.

"Mene to uopšte ne zanima. Bitno mi je moje okruženje, kolege i Savez. Za sve ostalo se ne zanimam, ali nije žrtvovano Svetsko prvenstvo. Mi smo išli u najjačem sastavu koji smo imali. Većina je bila povređena, a zbog prenatrpanog kalendara nisu uspeli da se izleče, jer se i inače samo zaleče. Na tom šampionatu su bili skoro svi igrači koji će igrati na Olimpijskim igrama 2024. godine, a bili su kandidati i za 2020. godinu. To je planirani potez, koji je bio, pre svega, odbranjen i od strane Vaterpolo saveza. Nije to bio moj hir"
.

Foto: © Pedja Milosavljevic / STARSPORT
Foto: © Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Vaterpolisti su u prošlosti pokazali na najbolji kako se političke tenzije mogu neutralisati na sportskom polju. Često se apostrofira sjajan odnos sa kolegama iz regiona, dok na relaciji Crvene zvezda i Partizan nikada nije bilo zle krvi. Savić ima jednostavno objašnjenje.

"Stvar je vaspitanja. Sa druge strane, nikada nismo ni davali povoda da neko upire prstom i priča nešto loše. Uopšte nije bitno za koga se navija. Ima tu i nekih drugarstava koja traju mnogo godina. Vaterpolo je takav sport da jesmo neprijatelji u bazenu, ali posle toga smo odlični prijatelji. Naši reprezentativci su međusobno i kumovi, a opet pršti u bazenu kada se nađu jedan naspram drugoga"
.

Svaki posao, a naročito sport u bilo kom obliku, uvek sa sobom nosi i jedno važno pitanje – kada je vreme za kraj?

"Kada vaterpolista dođe na ivicu bazena i razmišlja da li da uskoči ili ne - to je znak da više ne treba time da se bavi. I treneri iz ostalih sportova imali su ponekad odmore, kako bi napunili baterije. Sebe vidim u vaterpolu, da li na ovaj ili onaj način – videćemo"
.

Poznat je Savić kao vrlo temeljan radnik, jasno je da već priprema buduće reprezentativce, pa u skladu sa tim – da li priprema i svog naslednika?

"Apsolutno. Zadatak Saveza, ali i selektora jeste da posveti pažnju mlađem kolegi, da bi mogao da se nastavi niz. Naravno da tu postoji mnogo kandidata, imamo dobru nameru i imamo ljude koji to žele da budu i postanu",
zaključio je Savić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.