"Ponosan sam na rivalstvo s Hrvatskom, politika nije pokvarila naše prijateljstvo"

Vaterpolo reprezentativac Srbije Andrija Prlainović dao je jedan opširan intervju za hrvatski "Indeks" u kom je govorio o rivalstvu sa reprezentacijom Hrvatske.

SNIzvor: B92
Podeli
Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT
Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Vaterpolisti Srbije i Hrvatske imaju veliki broj "epskih" duela i nažalost na ovom Svetskom prvenstvu ćemo biti uskraćeni za još jedan takav, pošto se Srbija po drugi put u 15 godina nije plasirala u završnicu takmičenja.

"Ovo je drugi put u 15 godina da Srbija nije među četiri najbolje ekipe na nekom velikom takmičenju. Ovoga puta smo ciljano odlučili da odemo u rezervnom sastavu, a momci koji su igrali na turniru su pokazali da Srbija i dalje poseduje ogroman potencijal i da se ne treba brinuti za budućnost srpskog vaterpola. Teško je bilo očekivati neki kontinuitet sa ovim timom koji je otišao, ali je u grupi igra bila sjajna, dok je u četvrtfinalu Španija jednostavno bila bolja. Nije to ništa neobično, Srbija je imala najmanje vremena za pripremu, formirana je pre nešto manje od mesec dana, odmah nakon završnice Svetske lige. Najvažnije je imati strpljenja, a uveren sam da će Srbija i nakon Tokija imati moćnu reprezentaciju", rekao je Andrija Prlainović.

Srbija i Hrvatska su nekako "posebna liga" kada se priča o vaterpolu, a Andrija Prlainović smatra da je privilegija imati jedno takvo rivalstvo.

"Srbija i Hrvatska su u posljednjih desetak godina odigrale nekoliko zaista epskih utakmica. Spomenuli ste utakmicu u Budimpešti, ali bilo ih je još nekoliko zaista fantastičnih, poput ove poslednje u Beogradu u finalu Svjetske lige. Svaka utakmica s Hrvatskom je priča za sebe, u njima uživamo svi. Mi igrači, publika, kako ona u Srbiji i Hrvatskoj tako i fanovi vaterpola širom sveta jer su dueli te dve reprezentacije nešto najbolje što današnji vaterpolo nudi. Naše međusobne utakmice su prava sportska priča, u sjajnim smo odnosima s njima, stručni štab obe reprezentacije je takođe u prijateljskim odnosima i verujem da će tako biti i dalje. Nema potrebe da bude bilo kako drugačije jer politici nismo dopustili da pokvari ovo što imamo",
nastavio je Prlainović.

Nakon svake utakmice, čitavom regijom prođe slika zagrljaja dvojice selektora Ivice Tucaka i Dejana Savića i Andrija je rekao kako je interes obe selekcije jedino sport.

"Nacionalizmom se i u Srbiji i u Hrvatskoj bave samo oni koji nisu sposobni kvalitetno da obavljaju svoj posao i zbog čega su zapravo postavljeni na neke funkcije, pa zbog toga što su nesposobni u svojim profesijama posežu za nacionalizmom i udaraju po najnižim strastima kako bi trovali narod. Kako politika u svim zemljama bivše Jugoslavije nema šta da ponudi svom narodu, bolji život i dobar standard, onda nude samo nacionalizam, a to je tužno. Nas sportiste, pogotovo nas koji smo među najboljima na svetu, ta priča ne zanima i ne bi ni trebala da nas zanima. Naš jedini interes je sport, a s Hrvatskom imamo fantastično sportsko rivalstvo i na to sam ponosan", dodao je srpski vaterpolista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.