Srbija do Tokija - Tokyo 2020 -

Srpski olimpijci – ko, kada, gde, kako?

Srbiju će na Olimpijskim igrama u Tokiju (23. jul – 8. avgust) predstavljati ukupno 86 sportistkinja i sportista.

Milan Tomić
Podeli
Srdjan Stevanovic/Pedja Milosavljevic/Starsportphoto
Srdjan Stevanovic/Pedja Milosavljevic/Starsportphoto

Kompletan raspored naših olimpijaca možete pronaći OVDE.

Naših olimpijaca na prošlim Igrama u Rio de Žaneiru je bilo 103, a osvojeno je osam medalja.

Sa najsjajnijim odličjima vratili su se rvač Davor Štefanek i vaterpolisti, srebro su osvojili tekvondoistkinja Tijana Bogdanović, kajakaši Marko Tomićević-Milenko Zorić, odbojkašice i košarkaši, dok je bronza pripala Ivani Španović i košarkašicama.

U Tokiju imamo nešto manje predstavnika, ali optimizma i nade da možemo bar da izjednačimo rezultat od pre pet godina, ne manjka.

Košarkaši, od kojih smo dosta očekivali, nisu uspeli da opravdaju ulogu favorita na kvalifikacionom turniru u Beogradu i odu na Igre, međutim, imaćemo svojih predstavnika u ekipnim sportovima.

U pitanju su vaterpolisti, basketaši, odbojkašice i košarkašice, a ukoliko bi se svi oni vratili sa medaljama, to možda i ne bi bilo toliko iznenađujuće.

No, nema potrebe da stvaramo pritisak – i prelazimo na individualne sportiste, kojih najviše imamo u streljaštvu i plivanju.

Imaćemo takmičare maltene u svim borilačkim sportovima, ali i u atletici, veslanju, kajaku, tenisu i stonom tenisu.

Vaterpolisti

Pedja Milosavljevic / STARSPORT
Pedja Milosavljevic / STARSPORT

25. jul, 11.20 Srbija – Španija
27. jul, 07.00 Kazahstan – Srbija
29. jul, 12.50 Srbija – Australija
31. jul, 08.30 Hrvatska – Srbija
2. avgust, 07.00 Srbija – Crna Gora
4. avgust četvrtfinala
6. avgust polufinala
8. avgust meč za 3. mesto i finale

Ako nas je neko navikao na medalje sa velikih takmičenja, onda je to muška vaterpolo reprezentacija, na čelu sa selektorom Dejanom Savićem.

I ovoga puta velike nade polažemo možda u najbolju i najtrofejniju generaciju u istoriji ove igre.

Vaterpolisti Srbije brane zlato osvojeno u Riju 2016. godine, a u poslednjoj deceniji možemo da se pohvalimo i sa najsjajnim odličjima sa Svetskog prvenstva (1), Evropskog prvenstva (3), Svetske lige (7).

Kao što je poznato, mnogo je lakše osvojiti, nego odbraniti zlato, odnosno titulu, a mnogi naši rivali želeće da nas skinu sa trona.

Na Igrama će učestvovati 12 zemalja, smeštenih u dve grupe po šest. Rivali Srbije u grupnoj fazi su Hrvatska, Crna Gora, Španija, Australija i Kazahstan.

Jasno je da žreb nije bio nimalo blagonaklon, a prvi protivnik "delfinima" biće "crvena furija", dok će susreti sa velikim regionalnim rivalima, "ajkulama" i "barakudama" doći u poslednja dva kola.

Srbija će, počev od 25. jula, na svaka dva dana igrati utakmice u grupnoj fazi. Po četiri najbolje selekcije iz grupa plasiraće se u četvrtfinale.

Ta faza na programu je 4. avgusta, polufinale 6, a mečevi za medalje 8. avgusta, poslednjeg dana Igara.

Basket 3x3

Foto: FIBA
Foto: FIBA

24. jul, 05.00 Kina – Srbija
24. jul, 08.25 Srbija – Holandija
25. jul, 07.00 Poljska – Srbija
25. jul, 08.25 Srbija – Belgija
26. jul, 07.00 Srbija – Japan
26. jul, 08.25 Letonija – Srbija
27. jul, 11.00 Srbija – Rusija
27. jul, 14.00/15.20 četvrtfinala
28. jul, 10.30/11.40 polufinala
28. jul, 14.15 3.mesto, 15.25 finale

Kad smo već kod najvećih favorita, onda ćemo se pozabaviti i našim reprezentativcima u debitantskom sportu, basketu 3 na 3.

Naš nacionalni tim čine najbolji igrač sveta Dušan Domović-Bulut, Dejan Majstorović, Aleksandar Ratkov i Mihailo Vasić, dok su rezerve Marko Savić i Stefan Kojić. Selektor je Goran Vojkić.

Praktično od pojave ovog sporta na zvaničnoj mapi, ekipe iz naše zemlje dominiraju na FIBA turu, pre svih Novi Sad, čiji članovi čine osnovu reprezentacije.

Do sada je bilo šest svetskih prvenstava u basketu, a naša zemlja je osvojila četiri zlata i jedno srebro. Tome treba pridodati i dva zlata i jedno srebro sa kontinentalnih smotri.

Na završnom olimpijskom turniru učestvovaće osam selekcija, koje će u grupnoj fazi igrati po principu svako sa svakim.

Pored Srbije, igraju još Poljska, Letonija, Kina, Rusija, Belgija, Letonija i Holandija.

Grupna faza na programu je od 24. do 27. jula, a sve reprezentacije će obezbediti plasman u četvrtfinale, a plasman na tabeli spojiće rivale (1-8, 2-7...).

Nokaut faza startuje upravo 27. jula, dok su borba za medalje zakazana za 28. jul, u Aomi Urban Sports Parku.

Košarkašice

Pedja Milosavljevic / STARSPORT
Pedja Milosavljevic / STARSPORT

26. jul, 10.20 Srbija – Kanada
29. jul, 10.20 Španija – Srbija
1. avgust, 14.00 Južna Koreja – Srbija
4. avgust četvrtfinala
6. avgust polufinala
7. avgust meč za 3. mesto
8. avgust finale

Košarkašice Srbije u sjajnom raspoloženju očekuju olimpijski turnir.

Izabranice Marine Maljković su nedavno osvojile titulu na Evropskom prvenstvu, zbog čega ih je Svetska košarkaška asocijacija (FIBA) svrstala u najuži krug favorita.

Tačnije, Srbija je drugi favorit za trijumf na Olimpijskim igrama, odmah iza Amerikanki, koje brane titulu, ali su i svetske šampionke.

"Košarkašice Srbije nedavno su postale 'kraljice Evrope' i u Valensiji prošlog meseca nisu izgubile nijedan meč, kada su drugi put uzele titulu evropskog šampiona. Pre nego što se bilo ko spremi da kaže da je druga pozciija previsoka, setite se da je Srbija do titule došla na teži način. Igrala je protiv Italije, Španije, Belgije i Francuske. Sve je pobedila", ovako je FIBA objasnila svoju prognozu.

Ističe se pre svih Sonja Vasić, koja, doduše, u trenutku pisanja ovog teksta, još uvek nije sigurna za put u Tokio, zbog koronavirusa.

Srbija je smeštena u grupu A sa Španijom, koju je savladala u polufinalu EP, te sa Kanadom i Južnom Korejom, a ti mečevi su na programu od 25. jula do 1. avgusta.

Po dve najbolje iz svake od četiri grupe plasiraće se u četvrtfinale (4. avgust), polufinale je na programu 6. avgusta, dan kasnije je meč za bronzu, a finale 8. avgusta.

Odbojkašice

Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

25. jul, 07.20 Srbija – Dominikana
27. jul, 07.20 Japan – Srbija
29. jul, 07.20 Srbija – Kenija
31. jul, 09.25 Srbija – Brazil
2. avgust, 02.00 Južna Koreja – Srbija
4. avgust četvrtfinala
6. avgust polufinala
8. avgust meč za 3. mesto i finale

Baš kao vaterpolisti i košarkašice i odbojkašice su na prošlim Igrama bile na pobedničkom postolju.

Ekipa Zorana Terzića je u Riju stigla do srebra, pošto je u finalu, ipak, posle četiri seta, bolja bila Kina.

Ovoj generaciji naših odbojkašica fali samo zlato sa Igara da zaokruži čitavu priču, nakon titula na Svetskom kupu 2018, odnosno Evropskom prvenstvu 2017. i 2019. godine.

Ipak, da bi se stiglo do takvog rezultata potrebno je dosta stvari da se poklopi, a dobro je i poznato koliko je ženska odbojka izjednačena, konkurencija mnogobrojna i nepredvidiva.

Ono što raduje jeste činjenica da Terzić može da računa na najbolji mogući tim, koji predvode iskusna Maja Ognjenović, te jedna od najboljih odbojkašica sveta, Tijana Bošković.

Srbija je u grupi sa domaćinom Japanom, ali i Dominikanom, protiv koje startuje takmičenje, te Brazilom, Južnom Korejom i Kenijom.

Iz grupa će u četvrtfinale otići po četiri najbolje ekipe, koje se ukrštaju 4. avgusta u Ariake Areni.

Polufinala su dva dana kasnije, a mečevi koji će odlučiti o raspodeli medalja na programu su osmog avgusta.

Tenis

Pedja Milosavljevic/Starsport
Pedja Milosavljevic/Starsport

Teniski turnir je na programu od 24. jula do 1. avgusta.

Novak Đoković je odlučio da ide u Tokio, tako da nema sumnje ko je prvi kandidat za zlato.

Srpski as igra možda i sezonu života, a ove godine je stigao do sva tri Grend slema i u lovu je na kalendarski, a ako ostvari uspeh na Igrama, onda i Zlatni, do kojeg je u istoriji uspela da dođe samo Štefi Graf 1988. godine.

Novakovi stari rivali Rodžer Federer i Rafael Nadal odlučili su da preskoče najmasovnije sportsko takmičenje, a glavni konkurenti prvom teniseru sveta biće predstavnici mlađe generacije, Stefanos Cicipas, Danil Medvedev i Aleksandar Zverev.

Njegov najveći uspeh na planetarnoj smotri jeste bronza iz Pekinga 2008. godine. U Londonu i Riju nije uspevao da stigne do medalje, a u oba navrata je bolji bio Huan Martin del Potro.

Siguran naš predstavnik u muškom singlu biće mladi Miomir Kecmanović, trenutno 49. igrač sveta.

Takođe, sigurne su i dame, Nina Stojanović u singlu i dublu, Aleksandra Krunić u parovima, te Ivana Jorović u pojedinačnoj konkurenciji.

Teniski turnir je na programu od 24. jula do 1. avgusta, igra se po klasičnoj sistemu eliminacija, a u obe konkurencije će učestvovati po 64 igrača, odnosno igračica.

Plivanje

EPA/PATRICK B. KRAEMER
EPA/PATRICK B. KRAEMER

24. jul, 13.30 Anja Crevar 400m mešovito
24. jul, 13.55 Čaba Silađi 100m prsno
25. jul, 12.22 Velimir Stjepanović 200m slobodno
25. jul, 14.10 Muška štafeta 4x100m slobodno
27. jul, 12.02 Andrej Barna 100m slobodno
27. jul, 13.37 Vuk Čelić 800m slobodno

Srbija će u plivanju imati sedam predstavnika, petoro u pojedinačnoj konkurenciji i jednu mušku štafetu na 4x100 slobodno.

Iako brojčano solidno stojimo, šansu da se neko popne na postolje skoro i da nemamo.

Ipak, plivanje je specifično, sitnice, minuti i sekunde, dobar dan, trenutak inspiracije, mogu da preokrenu stvari i dovedu do iznenađenja.

Čini se da bismo mogli da budemo zadovoljni ukoliko neko od naših uđe u polufinale, odnosno među 16 najboljih u svojoj disciplini.

Anja Crevar, bar prema rezultatima kvalifikacija, najbolje stoji, ima 23. najbolje vreme na svetu u konkurenciji 400 metara mešovito.

Nešto malo lošiji su Andrej Barna, čije je vreme na 100 metara slobodno ukupno 26, odnosno Čaba Silađi, koji je, gledajući norme, 28. favorit po redu u trci na 100 metara prsno.

Najzvučnije ime od svih je Velimir Stjepanović, osvajač dva zlata sa Svetskog prvenstva u Berlinu 2014, koji će na Igrama plivati na 200 metara slobodno.

Istim stilom, ali na četiri puta dužoj deonici okušaće se Vuk Čelić, dok će u štafeti plivati Uroš Nikolić i Nikola Aćin.

Streljaštvo

EPA/ZURAB KURTSIKIDZE
EPA/ZURAB KURTSIKIDZE

24. jul Andrea Arsović, Sanja Vukašinović (vazdušna puška 10m)
24. jul Damir Mikec (vazdušni pištolj 10m)
25. jul Zorana Arunović, Jasmina Milovanović (vazdušni pištolj 10m)
25. jul Milenko Sebić, Milutin Stefanović (vazdušna puška 10m)
27. jul Zorana Arunović, Damir Mikec (vazdušni pištolj 10m, miks)
27. jul Arsović/Stefanović, Vukašinović/Sebić (vazdušna puška 10m, miks)
29. jul Zorana Arunović, Jasmina Milovanović (MK pištolj 25m)
31. jul Andrea Arsović, Sanja Vukašinović (MK puška trostav 50m)
2. avgust Milenko Sebić, Damir Mikec (MK puška trostav 50m)

Sedmoro takmičara imaćemo i u streljaštvu, ali i nešto više šansi za medalju.

Srbiju će u disciplini pištolj predstavljati Zorana Arunović, čiji je najbolji rezultat na Igrama bilo četvrto mesto. Tu je i njena koleginica Jasmina Milovanović, sa kojom je na Svetskom kupu 2019. osvojila bronzu. Taj trio je činila i Bobana Veličković.

U disciplini pištolj takmičice se i Damir Mikec, kome su ovo četvrte Olimpijske igre.

U disciplini puška predstavljaće nas Andrea Arsović, Milutin Stefanović, Milenko Sebić i Sanja Vukašinović.

U miks takmičenjima, koja će se prvi put naći na programu Olimpijskih igara, Srbija će imati tri para, jedan pištoljem (Zorana Arunović/Damir Mikec) i dva puškom (Andrea Arsović/Milutin Stefanović i Sanja Vukašinović/Milenko Sebić).

Petoro strelaca već imaju olimpijskog iskustva, a debitanti na Igrama su Sanja Vukašinović i Jasmina Milovanović.

Streljački turnir na Olimpijskim igrama počinje 23. jula, a završava se 3. avgusta.

Borilački sportovi

EPA-EFE/MARTIN DIVISEK
EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

24. jul Milica Nikolić
26. jul Marica Perišić
27. jul Anja Obradović
28. jul Nemanja Majdov
29. jul Aleksandar Kukolj

Čini se da najviše odličja mogli bi da donesu naši predstavnici u borilačkim sportovima, kojić ćemo u Tokiju imati 13.

Najviše u džudou, petoro, u kojem je najzapaženiji rezultat imao Aleksandar Kukolj, nedavno na Svetskom prvenstvu u Budimpešti, kada je u konkurenciji do 100 kilograma osvojio srebro.

Od muškaraca, tu je i Nemanja Majdov, koji se takmiči u konkurenciji do 90 kilograma, svetski šampion iz 2017. godine.

Najbolji rezultat na nedavnom Svetskom prvenstvu u Budimpešti u ženskoj konkurenciji ostvarila je Anja Obradović (do 63 kilograma), koja je uzela bronzu.

Tu je i Milica Nikolić, koja je na EP 2018. u Tel Avivu osvojila bronzu, prvu medalju za srpski ženski džudo posle 17 godina. Imaćemo predstavnicu i u konkurenciji do 57 kilograma, mladu Maricu Perišić.

Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

24. jul Tijana Bogdanović
27. jul Milica Mandić
2. avgust Mihail Kadžala
3. avgust Mate Nemeš
3. avgust Zurab Datunašvili
4. avgust Stevan Micić
6. avgust Jovana Preković
25/29. jul Nina Radovanović

Standardno, u tekvondou do medalja će pokušati da stignu Milica Mandić (+67kg), zlatna iz Londona, odnosno Tijana Bogdanović (-49kg), koja je u Riju, sa samo 18 godina, osvojila srebro.

Velike šanse za dobar rezultat imamo i u rvanju, u kom imamo Mata Nemeša, Zuraba Datunašvilija I Mihaila Kadžalu.

Nemeš je aktuelni prvak Evrope (do 67kg), baš kao i Datunašvili u kategoriji do 87 kilograma. Kadžala je, baš kao i Zurab, naturalizovan, od 2017. se takmiči za Srbiju, a najveći uspeh su mu srebro sa EP 2018, te bronza sa SP 2018. godine.

Poslednji od rvača koji je izborio normu za Tokio jeste Stevan Micić, koji će se takmičiti u kategoriji do 57 kilograma.

Karate debituje kao sport na ovogodišnjim Igrama, a mi imamo šampionku Evrope u kategoriji do 61 kilograma, Jovanu Preković, koja je kandidat za najviši plasman i u Tokiju.

Takođe, Srbija će prvi put u istoriji imati predstavnicu u boksu. U pitanju je Nina Radovanović, aktuelna šampionka Balkana u kategoriji muva (od 48 do 51 kg).

Atletika

Pedja Milosavljevic/Starsport
Pedja Milosavljevic/Starsport

31. jul i 2. avgust Dragana Tomašević
1. i 3. avgust Ivana Španović
3. i 6. avgust Marija Vučenović
3. i 5. avgust Armin Sinančević i Asmir Kolašinac

Petoro takmičara je izborilo normu za Tokio – Ivana Španović, koja skače u dalj, bacači kugle Armin Sinančević i Asmir Kolašinac, bacačica diska Dragana Tomašević, te bacačica koplja Marija Vučenović.

Španovićeva je svakako najzvučnije, ima iskustvo i rezultate iza sebe, ali i probleme sa povredama, koje su je mučile u proteklom periodu.

Na prošlim Igrama je uzela bronzu, da bi od tada stigla do zlata na Evropskom prvenstvu, ali i četvrtog mesta na Svetskom prvenstvu.

Lični rekod je skočila u Beogradu pre četiri godine (7,24m), a to bi joj za postolje u Tokuju bilo dovoljno, gotovo sigurno.

Armin Sinančević je ove godine bacao kuglu zaista dobro, naročito na mitinzima Dijamantske lige. Takođe, u Dohi je nedavno izjednačio nacionalni rekord – 21,88m.

Pre malo više od mesec dana, normu je hicem 21,31m izborio i Asmir Kolašinac, kome će ovo biti treće Olimpijske igre. U Londonu je bio sedmi, a u Rio de Žaneiru 15.

Poslednje norme, kada je atletika u pitanju, izborile su Dragana Tomašević i Marija Vučenović, na osnovu IAAF rangiranja.

Veslanje, kajak – i stoni tenis

EPA-EFE/URS FLUEELER
EPA-EFE/URS FLUEELER

23. jul Vasić-Mačković
2. avgust Bojan Zdelar
4. avgust Jovana Arsić
4. avgust Strahinja Stefanović
1. avgust Muška stonoteniska reprezentacija

Nastup veslača Miloša Vasića i Martina Mačkovića na Igrama je bio pod znakom pitanja, zbog pozitivnog testa Vasića na Covid-19, ali to je izgleda za njih sve prošlost.

Oni su proletos osvojili bronzu na Evropskom prvenstvu u discipline dvojac bez kormilara, što je poslužilo kao podstrek i motiv da se i u Tokiju popnu na postolje.

U Varezeu je normu obezbedila i Jovana Arsić, koja je bila treća u A finalu, čime je ostvarila rezultat karijere.

Imaćemo još jednu predstavnicu u Tokiju, samo u kajaku, aktuelnu osvajačicu zlata u jednosedu na 500 metara na Svetskom kupu u Segedinu ove godine.

U jednosedu je medalju na 200 metara na SP u Segedinu osvojio i Strahinja Stefanović i tako najavio napad na postolje i na Igrama.

Ne treba zaboraviti ni Bojana Zdelara, koji je pre dve godine bio šampion Evrope u jednosedu na 1000 metara u konkurenciji takmičara do 23 godine.

Srbija će u Tokiju imati predstavnike i u stonom tenisu.

Muška reprezentacija u sastavu Dimitrije Levajac, Žolt Pete i Marko Jevtović je prošle godine neočekivano savladala Hongkong na kvalifikacionom turniru i tako se plasirala na onaj završni, na kojem će biti još 15 nacionalnih timova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

prethodna strana 1 / 2 sledeca idi na stranu